Tidigare spionchef blir Nederländernas nya premiärminister

Den tidigare underrättelsechefen Dick Schoof blir Nederländernas nya premiärminister. Han kommer att leda en högerregering som domineras av Geert Wilders Frihetsparti.

Af Emilie Tilma
Redaktionsassistent Altinget.dk

Efter 14 år får Nederländerna en ny premiärminister.

Det stod klart redan efter riksdagsvalet som hölls i november 2023, men det är först nu som de fyra regeringspartierna har kunnat peka ut en kandidat.

Efter en presskonferens på onsdagen står det klart att det blir den tidigare spion- och underrättelsechefen Dick Schoof som kommer att leda EU:s sjunde folkrikaste land.

Schoof kommer att leda en koalitionsregering ledd av ytterhögerpartiet Frihetspartiet, som leds av Geerts Wilders. Partiet blev landets största i valet, då det fick 37 platser i parlamentet, av totalt 150.

Wilders parti får sällskap av den avgående premiärministern Mark Ruttes parti VVD, mittenpartiet NSC och jordbrukspartiet BBB.

Dick Schoof har tillbringat hela sin karriär som statstjänsteman och är för närvarande ständig sekreterare vid det nederländska justitieministeriet. Tidigare var han chef för den nederländska underrättelse- och terrorismbekämpningsenheten.

Schoof var tidigare medlem i det nederländska socialdemokratiska partiet PVDA men är sedan 2021 partipolitisk obunden, något som har varit en förutsättning för att få leda en regering som till hälften kommer att bestå av politiker och hälften av experter.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel Ivos generaldirektör avgår – blir vd för Lif Ivos generaldirektör avgår – blir vd för Lif Næste artikel Akademiledamot får Anna Lindh-priset
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.