Tidigare språkrör och V-topp tackades av i riksdagen

Riksdagen förbereder sig för sommarlov. På onsdagen var det avslutning och talmannen passade på att tacka av riksdagsledamöter som har lämnat sina uppdrag.

Lagom till midsommar väntar nu ett längre uppehåll för riksdagens ledamöter. Vid lunchtid på onsdagen var det sommaravslutning i kammaren.

– Voteringssignalen ljöd just för sista gången på flera månader, inledde talman Andreas Norlén sitt anförande där han bland annat tackade av de ledamöter som slutat under året.

Vid årsskiftet lämnade Miljöpartiets tidigare språkrör Per Bolund den riksdagsplats han haft sedan 2006. För åren i kammaren tilldelas han riksdagens medalj av tolfte storleken.

– Du är biologen som drog på dig kostymen, knöt slipsen och gav dig in i politiken, sade talmannen och tackade Bolund för givande samtal under regeringsförhandlingar genom åren.

Även Liberalernas tidigare partisekreterare Juno Blom, som tidigare i år utsågs till ny barnombudsman, tackades av samt Vänsterpartiets tidigare ekonomisk-politiska talesperson Ali Esbati. Tillsammans med den tidigare S-ledamoten Paula Holmqvist tilldelades han riksdagens medalj av åttonde storleken. 

Skrev egen dikt

Det är ett intensivt riksdagsår som går mot sitt slut. Sverige har blivit medlem i Nato och säkerhetspolitiken har varit ständigt närvarande. Så sent som på tisdagskvällen debatterades försvarsavtalet mellan USA och Sverige i mer än fem timmar.

Även andra frågor, som en ny könstillhörighetslag, läget i den svenska sjukvården och stödet till Ukraina, har varit uppe på agendan. Våren avslutades med valet till Europaparlamentet, och många riksdagsledamöter har kombinerat utskottsarbete med hårt kampanjande.

I sitt anförande tackade talmannen ledamöterna för det arbete de lagt ned. Ålderspresidenten och socialdemokraten Tomas Eneroth passade i sin tur på att tacka talmannen och de vice talmännen och jämförde deras tempo under voteringarna med en erfaren auktionsutropare.

– Ni har en god pedagogisk förmåga, oändligt mycket tålamod och en alldeles osviklig känsla för både oss ledamöter, vår konstitution och vår demokrati, sade han.

Andreas Norlén avslutade med att också tacka riksdagens anställda och partikanslierna. Han läste även en dikt av Caj Lundgren.

– Var glad min själ åt vad du har, nu har du hundra sommardar, och detta är den första.

Tomas Eneroth hade i stället, även detta år, författat sina egna rader.

– Nu har vi sammanträtt färdigt, vi har skrivit vår sista motion och det är faktiskt rätt märkvärdigt att vi trots allt kan hålla god ton. För vi har bråkat om Nato och könslag, och vi har kampanjat i EU:s val. Vi har röstat så fingrar fått sendrag och vi har hållit fantastiska tal, läste han.

Riksdagen har dock inte helt stängt ned än. På måndag anordnas till exempel en särskild debatt om anonyma påverkanskampanjer och förtroendet för partierna och demokratin.  {{toplink}}

Forrige artikel Riksdagen säger ja till DCA-avtalet Riksdagen säger ja till DCA-avtalet Næste artikel Utköpta chefen: ”Kinberg Batra skulle ha Borgs på posten” Utköpta chefen: ”Kinberg Batra skulle ha Borgs på posten”
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.