Utköpta chefen: ”Kinberg Batra skulle ha Borgs på posten”

Anna Kinberg Batra granskas av Justitieombudsmannen för tre rekryteringar till Länsstyrelsen i Stockholm. Det hade varit bättre om hon avstod från att fatta beslut om Anna Borgs anställning, skriver Kinberg Batra till JO.

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra granskas sedan i april av Justitieombudsmannen gällande tre omdiskuterade rekryteringar på Länsstyrelsen i Stockholm.

Det gäller dels tillsättandet av en managementkonsult, dels värvningen av en beredskapschef. Mest medieutrymme har dock rekryteringen av den nyinrättade rollen som planeringschef fått.

Tjänsten annonserades endast via en lapp i receptionen, som satt uppe i tio dagar. Endast Anna Borgs sökte jobbet – och fick det.

JO har bland annat ställt Anna Kinberg Batra frågan om hur hon känner Anna Borgs och om medieuppgifterna om att hon är gudmor till Borgs barn stämmer. 

I sitt svar till myndigheten berättar landshövdingen nu att hon lärde känna Borgs på 1990-talet när båda var aktiva i Moderata ungdomsförbundet. Hon säger att de tidigare inte har arbetat ihop.

”Det stämmer att jag är gudmor till ett av hennes barn, däremot har vi inte umgåtts särskilt nära eller frekvent under senare år. Närstående är vi alltså inte”, skriver Kinberg Batra i sitt yttrande till JO.

Anna Borgs skriver att hennes och Kinberg Batras familjer umgicks privat under några år.

”Vi delar många vänner och bekanta och ses därför i olika sociala sammanhang, men vi umgås inte regelbundet privat och umgås inte på tu man hand”, skriver planeringschefen.

Länsstyrelsen: ”Direkt olämpligt”

Länsstyrelsen konstaterar i sitt yttrande att myndigheten inte följt de vanliga rutinerna för rekryteringar, och att det hade varit särskilt viktigt då det rörde rekryteringen av en chef.

”Genom hur förfarandet genomfördes har länsstyrelsen förståelse för att det kan ifrågasättas om kraven som ställs i regeringsformen på saklighet och opartiskhet är uppfyllda”, skriver länsstyrelsen som menar att Kinberg Batra inte borde ha fattat beslut om anställningen av Borgs.

Länsstyrelsen skriver att det var ”direkt olämpligt” på grund av den privata relationen mellan landshövdingen och den anställda. Länsstyrelsen har även i en intern rapport tidigare konstaterat att rekryteringen av Anna Borgs inte följt rutinerna.

{{toplink}}

Anna Kinberg Batra är självkritisk och håller med om att det ”förstås varit bättre att avstå helt från beslutsfattande om denna befattning”. Hon skriver att hennes inblandning berodde på att det var en ny tjänst samt att organisatoriska förändringar normalt beslutas av landshövdingen.

Den dåvarande länsöverdirektören Åsa Ryding, som var med i rekryteringsprocessen, frågar sig i sitt yttrande om hon kunde gjort någonting annorlunda. Hon bedömer dock att det inte hade spelat någon roll.

”Landshövdingen skulle ha Anna Borgs på den här posten och det skulle bara lösas”, skriver hon och fortsätter:

”Jag har aldrig jobbat politiskt men jag tänker att det påminner om när en minister utser sin statssekreterare.”

Ryding köptes i april i år ut för ett miljonbelopp.

Ingen ursäkt

Det var Aftonbladet som i slutet av mars kunde berätta att tjänsten endast hade annonserats genom en lapp på en anslagstavla.

I sitt yttrande skriver länsstyrelsen att myndigheten och den dåvarande HR-direktören inte kände till att det är olämpligt att enbart annonsera på det sättet. Det är ingen ursäkt, men en förklaring till agerandet, skriver man.

”Inte ett klokt beslut”

Länsstyrelsen uttalar sig inte lika kritiskt om de två rekryteringarna av managementkonsulten och beredskapschefen.

Beredskapschefen fick jobbet trots att han inte uppfyllde kraven som krävdes för uppdraget. Det gjorde däremot tre andra kandidater, som också kallades till intervju.

Tidigare länsöverdirektör Åsa Ryding var skeptisk till att anställa honom, men Anna Kinberg Batra fick sin vilja igenom.

”Jag sa att det inte var ett klokt beslut”, skriver den tidigare länsöverdirektören och berättar att det var Kinberg Batra själv som berättade för mannen att han skulle få jobbet.

{{toplink}}

Forrige artikel Tidigare språkrör och V-topp tackades av i riksdagen Tidigare språkrör och V-topp tackades av i riksdagen Næste artikel Fyra tackade nej – de tar plats i riksdagen efter EU-valet Fyra tackade nej – de tar plats i riksdagen efter EU-valet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.