Tidöpartierna: ”Hederligt levnadssätt” för att stanna i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill se skärpta krav på ett ”hederligt levnadssätt” för att utländska medborgare ska få stanna i Sverige.

I Tidöavtalet anslås en utredning om bristande vandel ska vara skäl att utvisa utländska medborgarna. Prostitution och missbruk anges som några exempel, vilket mötte hård kritik när avtalet presenterades. 

När regeringen och Sverigedemokraterna nu går fram med en utredning saknas vandelsbegreppet i direktiven.

– Vi tar inte sikte på att man ska utvisa personer som är utsatta, utan då handlar det snarare om personer som utsätter utsatta människor, säger Maria Malmer Stenergard (M) till TT:s reporter.

Bidragsfusk och skulder

I den utredning som regeringen nu tillsätter för att kunna återkalla fler uppehållstillstånd vill regeringen bland annat se skärpta krav på vad man kallar ”hederligt levnadssätt”.

Enligt regeringen kan det till exempel handla om bidragsfusk, skulder eller association eller deltagande i gängkriminalitet eller terrorverksamhet, rapporterar TT.

– Skulder tar sikte på det som finns i direktiven om att det ska finnas ett krav på hederlig försörjning. Om man inte sköter sina betalningsåtaganden skulle det kunna ligga till grund för ett återkallat uppehållstillstånd, säger Malmer Stenergard.

Ministern lyfter även desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst som ett exempel, och yttranden som allvarligt hotar ”grundläggande svenska demokratiska värden”.

– En grundförutsättning för en framgångsrik integration är att människor som vill bo i Sverige rättar sig efter grundläggande normer och lever på hederligt och skötsamt sätt, säger Maria Malmer Stenergard.

Han blir utredare

Regeringen har utsett Robert Schött, tidigare lagman vid Sundsvalls tingsrätt och ordförande i Ansvarsnämnden för biskopar, till utredare.

Schött ska utöver kraven på ett ”hederligt levnadssätt” även föreslå hur myndigheter kan få ökad tillgång till ”relevanta uppgifter om utlänningar” för fler beslut om avvisning eller nekade och återkallade uppehållstillstånd.

Utlänningslagstiftningen ska även ses över för att skapa större möjligheter till återkallelse av uppehållstillstånd av andra skäl än brister i levnadssättet.

Förslagen ska lämnas till regeringen senast den 15 januari 2025.

Beslutskedja: Skärpta krav på hederligt levnadssätt och ökade möjligheter till återkallelse av uppehållstillstånd

11/11
2022
21/11
2023
21/11
2023
15/1
2025

Forrige artikel Statsministerns statssekreterare polisanmäls Statsministerns statssekreterare polisanmäls Næste artikel Norrlänningar saknas på partiernas EU-listor Norrlänningar saknas på partiernas EU-listor
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.