Norrlänningar saknas på partiernas EU-listor

Ingen norrlänning har satts på valbar plats när sex av åtta partier presenterat sina listor till nästa års val till Europaparlamentet.

När Socialdemokraterna i fredags presenterade sina toppnamn inför det kommande EU-valet saknas helt representation från Norrland.

Sittande EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) från Västerbotten saknas på listan trots att han gärna fortsatt ytterligare en mandatperiod, enligt Bergkvists pressekreterare. Nu begär Socialdemokraterna i Västerbotten att partisekreterare Tobias Baudin kommer till länet för att ge sin förklaring, skriver Västerbottens-Kuriren som rapporterar om en intern S-strid om listan.

– Vår representation kommer att ifrågasättas. I Erik hade vi en kandidat som är extremt kunnig. Nu blir det ingen alls härifrån. Det är klart att det är mycket allvarligt, säger Andreas Lundgren, ordförande för Socialdemokraterna i Umeå, till VK. 

Ingen på valbar plats

Även i de övriga partier som presenterat sina namn inför valet nästa år saknas företrädare från Norrlandslänen på valbar plats.

Moderaterna har Skellefteåbon Michaela Lövenhöök först på sjunde plats, det samma gäller MP:s Karin Thomasson från Östersund. Centerpartiet, som i dag har två mandat, har satt Sven Tornberg från Haparanda på en fjärde plats. Varken KD eller L har någon norrlänning bland de tio första namnen.

Ännu återstår för Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet att återkomma med vilka de vill se i parlamentet nästa år. Den tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt, bosatt i Umeå, har meddelat att han kandiderar för V. 

Centerpartiet och Miljöpartiet har ännu inte fastställt sina listor. {{toplink}}

Forrige artikel Tidöpartierna: ”Hederligt levnadssätt” för att stanna i Sverige Tidöpartierna: ”Hederligt levnadssätt” för att stanna i Sverige Næste artikel Helldén lämnar sin plats i utskottet – Bolund kliver in Helldén lämnar sin plats i utskottet – Bolund kliver in
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.