Tolkade 112-samtal fortsätter öka

KORTNYTT. Tolkningen av nödsamtal till 112 fortsätter att öka. Vanligaste tolkade språket är arabiska, följt av somaliska och tigrinja. 

Under 2017 tolkades sammanlagt 7 783 nödsamtal. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2016. Utöver svenska och engelska kan ytterligare 200 språk och språkgrupper tolkas via extern tolkning då tolken kopplas in i ett trepartssamtal och tolkar samtalet mellan den hjälpsökande och SOS-operatören.

– Den som ringer till SOS Alarm behöver kunna svara på två frågor: Var är du och vad har hänt? Med tolkhjälp får vi en bättre precision i detta i fler samtal och minskar risken för missförstånd. Att kunna tala sitt modersmål i ett nödläge kan också vara oerhört viktigt för att känna sig förstådd och det kan också bidra till att skapa trygghet i en kaotisk situation, säger Gunnar Bergström, ansvarig för 112-tjänsten vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande. 

 

Forrige artikel Så blir valet enligt oddsen Næste artikel Statens budget i balans
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.