Tomas Kåberger: Än så länge sitter jag ju kvar

SD:s Tobias Andersson stänger inte dörren för ändringar i Vattenfalls ledning och styrelse när bolagets riktning ska styras hårdare av Tidöpartierna: Mot mer kärnkraft. En av ledamöterna är kärnkraftskritikern och Chalmers-professorn Tomas Kåberger. ”Än så länge sitter jag ju kvar”, säger han.

Tidöpartiernas styrgrupp för statliga energijätten Vattenfall är på väg att komma på plats och samtliga fyra partiers representanter är nu klara (se faktaruta). Och från SD är det ord och inga visor som hörs från partitoppen Tobias Andersson.

– Vattenfall måste i sin retorik sluta agera som vindkraftslobbyister, säger han i en intervju med Dagens Industri.

Det är tydligt vilket kurs som nu gäller för energibolaget, utifrån SD:s budskap: Mer kärnkraft och mindre prat om vindkraft. Tobias Andersson stänger inte dörren för att byta ut personer i ledningen och styrelsen om det är nödvändigt, enligt DI.

”Vi får väl se”

En profilerad ledamot i Vattenfalls styrelse är Tomas Kåberger. Kåberger är professor i industriell energipolicy vid Chalmers universitet och tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, bland mycket annat. Men han är också en uttalad skeptiker mot tron på utbyggnaden av kärnkraft och har kallat idén att bygga kärnkraft för ”ekonomiskt hopplös”. Förra veckan skrev han en krönika i ETC om kärnkraftsivriga politiker som inte kan räkna.

Hur ser du på din framtid i Vattenfalls styrelse?

– Det är ägaren som tillsätter styrelsen. Än så länge sitter jag ju kvar, säger han till Altinget.

Vill du sitta kvar?

– Det beror på om det är den här gruppen som ska leda företaget och inte styrelsen eller om det är styrelsen som ska leda företaget. Vi får väl se.

– Där är ju en paradoxal formulering i Tidöavtalet, om att statsrådsgruppen ska leda Vattenfalls samtidigt som principerna för statens bolagsstyrning ska gälla. Vi får se hur man väljer att tolka den formuleringen.

Tidöpartierna driver på hårt för utbyggd kärnkraft och nu säger SD att Vattenfall ska sluta att agera vindkraftslobbyister. Hur ser du på det?

– Jag tror det är bättre om vd:n och styrelseordföranden kommenterar det. Men jag tror det är uppenbart för alla utanför regeringen vilken Vattenfalls AB:s roll är och vilken regeringens roll är. Det är viktigt att makten och ansvaret ligger på samma ställe.

Vad menar du med det?

– Om styrelsen har ansvaret, måste styrelsen också ha makten.

Statssekreteraren: Inte detaljstyra

I en intervju med Altinget före jul sade finansministerns statssekreterare Lars Hjälmered (M) att styrgruppens uppgift inte ska vara att detaljstyra bolaget. Modellen som finns för styrning av statligt ägande ska ligga fast, sade Hjälmered. I argumenten för varför det trots detta behövs en särskild styrgrupp för just Vattenfall svarade han bland annat:

– Där tror vi att det är bra, i och med det är flera departement som blandas in, om man kopplar till hela energifrågan och lyfter blicken lite grann.

{{toplink}}

Forrige artikel Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste Studie: Toppavlönade är inte alltid de smartaste Næste artikel Ingen offentlighetsprincip för friskolor – utredningsuppdrag stryks  Ingen offentlighetsprincip för friskolor – utredningsuppdrag stryks 
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.