Toppdiplomater ska förbereda danskt EU-ordförandeskap 2025

Två toppdiplomater har utsetts av den danska regeringen att förbereda inför att Danmark 2025 tar över den ordförandeklubba som Sverige håller i just nu: nämligen uppgiften att sköta ordförandeskapet i EU.

Af Sebastian Vidkjær Stone
redaktionsassistent Altinget.dk

Som en del av danska Utrikesministeriets omorganisation bland ambassadörerna meddelades det häromveckan att den erfarne diplomaten Carsten Grønbech-Jensen blir ny dansk ambassadör i EU.

Tillsammans med Jonas Bering Liisberg – ny chef för Europapolitiken – ska han ansvara för förberedelserna inför att Danmark tar över EU-ordförandeskapet 2025. Senast Danmark innehade ordförandeskapet i EU var 2012.

De båda kommer även arbeta med uppgiften att säkra Danmark en plats i FN:s säkerhetsråd även 2025, skriver Utrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Rockad

Den erfarne diplomaten Carsten Grønbech-Jensen är för närvarande chef för Europapolitik och Arktis på det danska utrikesdepartementet, men får alltså nu titeln EU-ambassadör och Danmarks ständiga representant i Bryssel. Han väntas tillträda den 1 september i år.

Carsten Grønbech-Jensens tjänst på hemmaplan tas i samma veva över av Jonas Bering Liisberg, som tidigare varit EU-ambassadör och chef för utrikespolitik på danska UD.

De två kommer nu att ha ett nära samarbete för att förbereda det danska EU-ordförandeskapet 2025 från Bryssel respektive Köpenhamn.

Ut i Europa skickas även Jens Kisling, som blir Danmarks nya ständiga representant vid Europarådet i Strasbourg.

 

Artikeln är översatt och hämtad från Altinget.dk

Forrige artikel Hon lämnar Dramaten – blir vd för Skansen Næste artikel Riksdagsledamot tar timeout efter brottsanklagelse Riksdagsledamot tar timeout efter brottsanklagelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.