Trafikverket: Evenemang på statlig väg ska inte kosta föreningarna

Molnen som tornade upp sig över idrottsevenemang och midsommarfirande tycks vara på väg att skingras. Trafikverket föreslår regeringen en rad lösningar som innebär att inga extra kostnader hamnar på föreningar när de genomför arrangemang på allmänna, statliga vägar.

Frågan rör runt tusen arrangemang per år. Trafikverket har börjat tillämpa regelverket hårdare, och sedan årsskiftet får ideella organisationer inte längre skylta och dirigera om trafiken själva. Däremot ska de betala för när Trafikverket eller någon av deras entreprenörer utför uppgiften.

Fick regeringsuppdrag

Den 1 september förra året gav dåvarande infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) Trafikverket i uppdrag att senast den sista mars i år ge regeringen förslag på hur man skulle kunna förenkla regelverk och arbetssätt för föreningarna.

Vilket myndigheten nu har gjort

I klartext föreslår Trafikverket att, när det gäller frågan om att sätta upp trafikmärken, så ska det under 2023 vara kostnadsfritt. Från 2024 och framåt ser de två möjligheter. Antingen behåller man den kostnadsfria lösningen, alternativt så utökar man de ekonomiska bidragen eller inför någon sorts stödförordning.

Ska träffa ansvarig minister

Riksidrottsförbundets (RF) ordförande Björn Eriksson välkomnar beslutet. Han har i månadsskiftet april-maj ett mötet med ansvarigt statsråd, infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

– Jag räknar med att frågan senast då är slutreglerad. Våren har kommit till södra Sverige och många lopp har redan tvingats ställa in. Det vore mycket olyckligt för föreningarna, idrottsrörelsen och folkhälsan om det blev fler, säger han i ett pressmeddelande. 

Trafikverket föreslår också:

  • Att regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att utreda om det är möjligt för fler än bara polisen att dirigera trafiken, exempelvis flaggvakter.
  • Att regeringen ger ett utökat bidrag till idrottsrörelsen i syfte att lyfta fram trafiksäkerhetsfrågor, men även för att underlätta för idrottsföreningar att finansiera trafiksäkerhetsåtgärder.
  • Att regeringen beslutar att handläggningsavgiften för handläggning av ansökningar hos myndigheter i samband med arrangemang på statlig väg tas bort för ideella organisationer.

{{toplink}}

Forrige artikel SD-toppen efter petningen: ”Helt odramatiskt” SD-toppen efter petningen: ”Helt odramatiskt” Næste artikel Elsa Widding (SD): Jag har inte blivit petad Elsa Widding (SD): Jag har inte blivit petad
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.