SD-toppen efter petningen: ”Helt odramatiskt”

Sverigedemokraterna petar klimatdebattören Elsa Widding från riksdagens miljö- och jordbruksutskott utan att ha en ny ledamot på plats. Ett helt odramatiskt beslut, menar vice gruppledare Linda Lindberg (SD).

Altinget kunde under morgonen avslöja att SD-profilen Elsa Widding petas från riksdagens miljö- och jordbruksutskott. Varken Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge eller vice gruppledare Linda Lindberg har ”av tillgänglighetsskäl” velat prata med Altinget om händelsen.

Linda Lindberg (SD) skriver i en skriftlig kommentar:

”Det är egentligen helt odramatiskt. Utskottsförflyttningar är något som sker med jämna mellanrum och i det här fallet handlar det om att täcka upp och säkerställa att vi har balans inom samtliga av riksdagens utskott samt möta de önskemål som finns”.

Altinget har sökt Elsa Widding för en intervju, men enbart fått svar per sms. På frågan varför hon inte ska sitta kvar i miljö- och jordbruksutskottet svarar Widding: ”Jag har bett om att få byta utskott. Tror att jag kommer kunna bidra mer i skatteutskottet.”

{{toplink}}

Elsa Widding fick före valet i uppdrag att genomföra en energiutredning å partiets vägnar. Efter valet tog hon plats i miljö- och jordbruksutskottet, tillsammans med bland andra partiets miljö- och klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen (SD).

Redan i sin första riksdagsdebatt kom Widding att uppmärksammas då hon menade att det saknas vetenskapligt stöd för att världen befinner sig i en klimatkris.

Nu petas alltså SD-profilen från sin plats i miljö- och jordbruksutskottet och blir i stället suppleant i skatteutskottet.

”Elsa har en bred kompetens inom en rad olika områden och vi är övertygade om att hon kommer vara en lika stor tillgång där som hon varit i miljö- och jordbruksutskottet”, skriver Linda Lindberg.

Vem som tar plats i miljö- och jordbruksutskottet är inte klart.

– Vi kommer inom kort att lösa det med en ny ledamot, sade Martin Kinnunen (SD) tidigare under torsdagen.

Altingets gratis nyhetsbrev

Forrige artikel SD:s Elsa Widding petas från miljö- och jordbruksutskottet SD:s Elsa Widding petas från miljö- och jordbruksutskottet Næste artikel Trafikverket: Evenemang på statlig väg ska inte kosta föreningarna Trafikverket: Evenemang på statlig väg ska inte kosta föreningarna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.