Tre tecken på upptining av bostadsmarknaden

Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket, börjar se en ljusning på bostads- och byggmarknaden. Bland annat i en bubblare bland byggmaterialen. 

SBABs nya indikator ”Bomarknadstempen” visade frostgrader för januari när den nyligen presenterades och byggkostnaderna fortsatte att stiga även i januari enligt SCBs byggkostnadsindex

”Bomarknadstempen” visade dock att en vändning kan vara i sikte då priserna för lägenheter gått upp något. Även Boverkets analytiker Hans-Åke Palmgren tycker sig se vissa tendenser till en upptining. 

– Ja, lite ljus ser jag i tunneln. Vi har sett en del indikationer på att bostadspriserna planar ut, på en del håll i alla fall. Vi kanske närmar oss ett läge där köparna börjar bli något mer aktiva, säger han till Altinget. 

Men det finns samtidigt en uppbyggd kö med osålda bostäder som behöver betas av innan man kan tala om en mer stabil vändning, konstaterar Hans-Åke Palmgren. 

Bubblare bland byggmaterialen

Ett ytterligare tecken som tyder på början till en vändning är de bubblare bland byggmaterialpriserna som gått ner mer än vad SCBs statistik visar ännu. Enligt Palmgren finns signaler om att en del produkter närmar sig prisnivån före pandemin. Prisnedgången gäller bland byggmaterial som konstruktionsträ och armeringsstål. 

– De verkar ha gått ner tydligt mer än vad som framgår av byggkostnadsindex. Det kan finnas potential att fler material går ner när man tittar på underliggande data kring vad som driver kostnaderna för materialen.

Det menar Hans-Åke Palmgren i någon mån kan trycka ner byggkostnadskurvan och få en positiv påverkan på byggtakten, även om anda variabler som räntor och drivmedel fortsatt påverkar kurvan i uppåtgående riktning. 

– Men det här visar att det går att få ner priserna på material i vissa delar i alla fall. 

Lägre elpriser

Det tredje tecknet på upptining som Palmgren ser är att energipriserna blivit lägre än vad prognoserna förutspådde före vintern.  

– Det var förfärliga siffror som man såg i förväntade elkostnader för vintermånaderna. Det såg väldigt illa ut, säger han.

– Nu kan man se att med utfallet i december, januari och prognoserna för februari och mars ser det ut som att vi bara hamnar på lite över förra vinterns kostnader i söder. 

Även att elstödspengarna, vars utformning innebar att hela risken och osäkerheten hamnade på hushållen, nu betalas ut tror Hans-Åke Palmgren har en positivt bidragande effekt.

– Det dämpar, för hushållen i södra Sverige motsvarar stödet kanske hela elkostnaderna under de här fyra månaderna. 

Forrige artikel Arbetet med klimathandlingsplan fördröjs av regeringens reduktionspliktsproblem Arbetet med klimathandlingsplan fördröjs av regeringens reduktionspliktsproblem Næste artikel Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel” Nya Brexitavtalet om Nordirland: EU och Storbritannien talar om ett ”nytt kapitel”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.