Tre nya försvarsutredningar – men inga utredare på plats

En utredare ska få i uppdrag att sätta spaden i jorden för en helt ny försvarsmyndighet, en annan ska göra den utlovade översynen av FRA-lagen och en tredje ska överväga statlig kontroll när egendom säljs som är av intresse för försvaret. Men än så länge saknas namn på utredarna.

Under juli månad tillsatte regeringen tre utredningar under försvarsdepartementet:

En utredare får i uppdrag att analysera ett förslag från en tre år gammal utredning om överväga om det ska genomföras. Det gäller förslaget om att upprätta ett kontrollsystem när egendom som är av väsentligt intresse totalförsvaret, till exempel en hamn eller en flygplats, ska säljas.

Förslaget finns med i betänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret som en parlamentarisk kommitté lämnade till regeringen år 2019. ”Förslaget behöver analyseras med beaktande av såväl remissutfallet som den utveckling som har skett när det gäller lagstiftningen i övrigt.” skriver regeringen.

Den utredare som regeringen tillsätter ska lämna sin analys och sina förslag till regeringen senast den 1 februari år 2024.

Rigga en ny myndighet

En annan utredare får också i uppdrag att följa upp arbetet från en tidigare utredare. I det här fallet handlar det om att skrida till verket och inrätta en ny myndighet: Myndigheten för totalförsvarsanalys.

Grundjobbet med att rita upp ramarna för den nya myndigheten gjordes av en tidigare utredning under ledning av utredare Barbro Holmberg som lämnade över sitt betänkande till regeringen våren 2021. Nu är det dags att sätta spaden i jorden. När regeringen får en utredare på plats ska den:

  • bemanna myndigheten
  • lämna underlag till regleringsbrev
  • vidta de ytterligare åtgärder som krävs för att myndigheten ska kunna slå upp portarna den 1 januari 2023
  • myndigheten ska placeras i Stockholmsregionen

Analysera omstridd övervakningslag

En tredje, ännu okänd, utredare ska göra den sedan länge utlovade utvärderingen av lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet, FRA-lagen. Utredningen ska se vilka åtgärder som krävs för att Försvarets radioanstalt ”på ett effektivt sätt ska kunna fullgöra sitt uppdrag rörande signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet”. Den ska också se vad kritiken från Europadomstolen i en dom från förra våren kräver för åtgärder. Dessutom ska utredningen överväga om fler myndigheter ska få rätt att signalspana.

I april nästa år vill regeringen ha ett delbetänkade angående Europadomstolens dom, april år 2024 är deadline för slutbetänkandet.

 

 

Beslutskedja: Kontroll vid överlåtelse och upplåtelse av egendom av väsentlig betydelse för totalförsvaret

14/7
2022
12/8
2022
20/1
2023
20/12
2023
2/12
2024

Forrige artikel Amnesty Sverige vill ha utredning efter massiva kritiken Amnesty Sverige vill ha utredning efter massiva kritiken Næste artikel Överblick: KD vill ha nytt Reva-projekt och svensk officer i Nato anmäld Överblick: KD vill ha nytt Reva-projekt och svensk officer i Nato anmäld
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.