Treklöverutredningen får utökat uppdrag

I mitten av mars skulle treklöverutredningen om tillsyn över apoteken ha slutredovisats. Nu breddas den med ytterligare två uppdrag. 

Utredningen, som leds av Anna-Lena Sörenson lämnade ett delbetänkande i våras kring vårdgivares möjlighet att äga och driva öppenvårdsapotek, samt det omvända.

Utredningen föreslog att inga vårdgivare ska få tillstånd att ha ett bestämmande inflytande över ett apotek, det vill säga äga mer än 50 procent.

– Det finns en risk för onödigt vårdutnyttjande. Incitamenten kan vara starka att skriva ut läkemedel, och vice versa för en apotekare att hänvisa till en viss vårdgivare, sa utredaren Anna-Lena Sörenson till TT när betänkandet lämnades.

{{toplink}}

Den 17 mars skulle slutbetänkandet ha kommit, och då behandlat frågor kring handeln med receptfria läkemedel och en översyn av patientskadelagen. Men i höstas begärde utredningen mer tid och nu väljer regeringen att förutom förlängd utredningstid året ut också ge utredningen två nya uppdrag. 

Sekretessbrytande bestämmelser

Sekretessen mellan Läkemedelsverket, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV och Inspektionen för vård och omsorg ska ses över, så att myndigheterna lättare kan dela uppgifter som behövs för tillsyn. Utredaren ska också göra en analys utifrån EU:s
dataskyddsförordning och regeringsformens bestämmelser om skyddet för
den personliga integriteten.

Det andra uppdraget handlar om att analysera om Läkemedelsverket ska få rätt att ta ut sanktionsavgifter vid tillsyn, samt om den rätt som TLV redan har att ta ut sanktionsavgifter ska utökas. 

Forrige artikel Tidigare (L)-politiker blir ordförande i Miljömålsberedningen Tidigare (L)-politiker blir ordförande i Miljömålsberedningen Næste artikel Fler länder följer EU:s linje om Tiktok Fler länder följer EU:s linje om Tiktok
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.