Fler länder följer EU:s linje om Tiktok

Allt fler politiska institutioner och parlament väljer nu en stram linje när det gäller kinesiska appen Tiktok. EU-kommissionen har förbjudit den och nyligen följde Danmark i kommissionens spår. 

Af Lærke Møller Hansen, Sanna Rayman
redaktionsassistent Altinget.dk, chefredaktör Altinget.se

Häromveckan meddelade både EU-kommissionen och ministerrådet att alla anställda förbjuds att använda den kinesiska sociala medie-appen Tiktok på enheter som också använder arbetsrelaterade appar, vilket bland annat Politico rapporterade om. Anledningen är att Tiktok, som ägs av det kinesiska företaget Bytedance, misstänks för att vidarebefordra information till styret i Peking.

Senast den 15 mars ska alla anställda vid kommissionen, vilket innebär runt 32 000 personer, ha avinstallerat appen.

Danmark har följt efter 

Även i Danmark har nu liknande riktlinjer införts. Ledamöter i danska folketinget och andra anställda på Christiansborg uppmanas hädanefter att inte använda Tiktok. Detta enligt ett pressmeddelande på folketingets hemsida.

Tillkännagivandet kommer efter att danska Center for Cyber Security (CFCS) – som är en del av det danska försvarets underrättelsetjänst – i förra veckan rekommenderade statsanställda att ta bort appen från officiella enheter som mobiltelefoner, datorer och surfplattor.

Folketingets talman Søren Gade (Venstre) säger i pressmeddelandet att det är viktigt att ta säkerhetsmyndigheternas bedömningar på allvar.  

Uppmaningen följdes genast av flera av folketingets aktiva användare av Tiktok, skriver Altinget.dk. Exempelvis har såväl Alex Vanopslagh (Liberal Alliance) och Rosa Lund (Enhedslisten) – båda kända för att kommunicera med unga väljare på plattformen – raderat sina profiler. Även den danska digitaliseringsministern Marie Bjerre (Venstre) har slutat använda appen.

C vill att riksdagen följer efter

I Sverige finns ingen motsvarande uppmaning till riksdagsledamöterna. Däremot uppmanades Regeringskansliets anställda i november förra året att radera Tiktok.

Men frågan rör på sig. Svenska Dagbladet rapporterade i veckan att Centerpartiets Niels Paarup-Petersen, partiets talesperson för digitalisering och cybersäkerhet, vill att Sverige följer efter EU och Danmark.

– Vi tycker att det är dags att säga att i riksdagen ska man inte ha Tiktok, åtminstone inte på de riksdagsägda enheterna, säger han till SvD.

Forrige artikel Treklöverutredningen får utökat uppdrag Treklöverutredningen får utökat uppdrag Næste artikel Ei begär förstärkning för att klara ändrat energipolitiskt läge Ei begär förstärkning för att klara ändrat energipolitiskt läge
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.