Fortsatt inga reduktionspliktsbesked – Naturvårdsverkets underlag ofullständigt

Naturvårdsverket går fram med underlaget till klimatpolitisk handlingsplan utan att ha besked om hur stor utsläppslucka som uppstår när reduktionsplikten sänks. ”Rapporten blir till viss del ofullständig”, säger Katarina Wärmark, en av projektledarna.

Det myndighetsgemensamma arbetet med att ta fram ett underlag till regeringens klimathandlingsplan når ett nytt steg i veckan. På torsdag lämnas underlaget över till regeringen, som har utlovat att ”under hösten” lägga fram de planerade åtgärderna för att fortsätta arbetet med att nå de lagstadgade nationella och EU-relaterade klimatmålen.

Det är en omfattande rapport som presenteras. Rapporten är baserad på underlag från bland andra Trafikanalys, som sett på infrastrukturpolitiken, Länsstyrelsen i Uppsala som studerat region- och lokalpolitiken, och Tillväxtanalys, som haft ett näringslivsfokus. Men fortsatt saknas en avgörande pusselbit i arbetet: Beskedet om reduktionspliktens framtid.

För när reduktionsplikten sänks, uppstår en omfattande lucka i utsläppsbudgeten. Vid exempelvis en sänkning till sex procents reduktion, skulle sex miljoner ton saknas enligt tidigare bedömningar för att nå transportmålet till 2030. Det motsvarar mer än hälften av återstående gap till målet.

Därtill bidrar reduktionsplikten kontinuerligt med utsläppsminskningar som gör att betingen på EU-nivå inte missas, vilket i så fall kan kräva dyra inköp av utsläppsrätter antingen från utsläppshandeln eller andra EU-länder.

Det var samtidigt mot bakgrund av att reduktionspliktsförslaget saknades, som Naturvårdsverket fick ytterligare en månad på sig i arbetet.

Katarina Wärmark, en av projektledarna på Naturvårdsverket, menar dock att det inte var aktuellt att avvakta regeringens besked ytterligare.

– Ja, det är ju klart att det hade varit bra om det kommit med. Men i och med att de inte blev klara, så kan vi inte göra så mycket mer. Att dra på det ytterligare var inte aktuellt. Det är en ganska omfattande rapport som vi vill hålla uppdaterade i andra delar. Så då blev det att vi publicerar nu, helt enkelt, säger Katarina Wärmark till Altinget, som samtidigt tillägger:

– Sedan får vi se om det eventuellt blir en komplettering, när ett förslag kommer.

Altingets gratis nyhetsbrev

Regeringens planer inte klara

Huruvida regeringen planerar att lägga ett sådant uppdrag till myndigheterna är inte klart. Altinget har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris stab utan att få besked.

Naturvårdsverket tar dock viss höjd för de olika utfallen som är aktuella.

– Dagens reduktionsplikt finns med, exempelvis. Men det går inte att uppskatta ett gap, eftersom vi inte vet nivån. Så, rapporten blir till viss del ofullständig, skulle man kunna säga, säger Katarina Wärmark.

Samtidigt pågår en kontinuerlig dialog mellan myndigheterna och ansvariga departementet, som visar på vissa av de förslag som diskuteras, vilket DN rapporterat om. Wärmark tillägger:

– Vi har lite olika alternativ i rapporten, för vilka effekter det skulle kunna tänkas få. Så vi spänner upp ett, som vi kallar det, utfallsrum, för vilka effekter som justerade reduktionspliktsnivåer får.

Ytterligare arbete kan vänta

Regeringen har också fått en tydlig hemläxa från Klimatpolitiska rådet inför det fortsatta arbetet. Nämligen att effekterna av de beslutade, planerade och vidtagna åtgärderna inom och utanför budgeten bör tas fram i arbetet med kommande plan för att leva upp till klimatlagens skrivningar.

I rådets ”bokslut” av tidigare regeringens arbete är domen hård på ett antal punkter:

Vad klimatlagen anger att den klimatpolitiska
handlingsplanen bör innehålla

Klimatpolitiska rådets kommentarer

Utfallet av vidtagna åtgärder för utsläppsminskningar

Regeringen redogjorde ej för utfallet av enskilda
vidtagna åtgärders utsläppsminskningar.
Planerade åtgärder för utsläppsminskningar med en ungefärlig uppgift om när dessa
åtgärder kan börja gälla.
Få föreslagna insatser var tidsatta.

I vilken grad beslutade och planerade utsläppsminskande åtgärder kan förväntas
bidra till att de nationella och globala klimatmålen kan nås.
Saknades.

I vilken utsträckning beslutade och planerade åtgärder inom olika utgiftsområden påverkar
möjligheterna att nå de nationella och globala klimatmålen.

Saknades.
Vilka ytterligare åtgärder eller beslut som kan behövas för att nå de nationella och globala
klimatmålen.
Saknades.

Möjligt att komplettera

Dessa effekter är dock inget som redovisas redan i underlaget till handlingsplan som Naturvårdsverket lägger fram på torsdagen.

Men Katarina Wärmark pekar samtidigt på att det är fullt möjligt för regeringen att be om kompletterande underlag under de kommande månaderna.

– Klimatlagen säger ju vad regeringen ska leverera. Så de kan ju göra det själva. Men om de behöver hjälp, så finns det möjlighet att lägga ut uppdrag. Och det är ju fortfarande så att uppdragen till Tillväxtanalys, Uppsala länsstyrelse och Trafikanalys gäller under hela 2023. Så via det har Regeringskansliet också möjlighet att lägga ut ytterligare uppdrag.

Forrige artikel Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Mer till försvaret och höjt bostadsbidrag – här är nyheterna i budgeten Næste artikel Kvinnor bakom majoritet av statens utredningar Kvinnor bakom majoritet av statens utredningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.