Trots hög efterfrågan – regeringen vill öka solcellsstödet

Solcellsbranschen går för högvarv. Ändå föreslår regeringen ytterligare stimulanser för solcellsinstallation motsvarande 280 miljoner kronor. Pengar som Erik Thornström på Energiföretagen tror skulle göra bättre nytta någon annanstans.

Regeringen och Sverigedemokraterna har kommit överens om ett förslag om att öka skattereduktionen på solcellsinstallationer för hushållen från 15 till 20 procent från och med 1 januari nästa år. 

I samband med att regeringens promemoria lämnade finansutskottet för remiss i slutet på förra veckan skrev regeringen att de anser att efterfrågan på solceller bör stimuleras ytterligare och att en ökad subventionering kommer att bidra med ökad utbyggnad bland hushållen. 

Hög efterfrågan

Under året har solcellsbranschen gått för högvarv och installatörer har haft svårt att möta efterfrågan, vilket bland annat Dagens Industri rapporterat om. Installatörsföretagen välkomnar dock regeringens satsning. 

”Vi är oerhört positiva till förslaget om förstärkt skattereduktion för installation av solceller. Sverige behöver alla incitament möjliga för att förbättra förutsättningarna för fossilfri energiproduktion”, skriver Ola Månsson, vd för Installatörsföretagen, i en skriftlig kommentar till Altinget. 

Kalkylen går redan ihop

Men Erik Thornström, ansvarig för bland annat skatter och energianvändning på Energiföretagen, menar att det redan i dag sker en stor utbyggnad av solceller och att regeringens förslag inte behövs. 

– Med de elpriser vi ser nu går det att få en rimlig kalkyl på en sån här investering utan stöd skulle jag säga. Så det finns egentligen inte något stort stödbehov för just den här åtgärden, säger han till Altinget. 

Erik Thornström anser att satsningen på 280 miljoner skulle gjort bättre nytta för hushållen på annat sätt. Till exempel genom att prioritera åtgärder som minskar energiförbrukningen.

– Det skulle ha en tydligt prisdämpande effekt på elpriset. Det visar inte minst Energiforsks rapport. Ökat stöd till solceller ger inga egentliga bidrag till hushållen. Särskilt i vintertid blir det ett marginellt bidrag i att hjälpa situationen med höga elpriser, säger Erik Thornström. 

Ett stöd till energieffektivisering för hushåll är en del av överenskommelsen i Tidöavtalet men här har regeringen ännu inte kommit med ett konkret förslag. 

– Ett sådant förslag bejakar vi. Vi tror absolut att man bör stimulera den typen av åtgärder, säger Erik Thornström. 

Beslutskedja: Förstärkt skattereduktion för installation av solceller

20/10
2022
25/10
2022
30/10
2022
3/11
2022
10/11
2022

Forrige artikel Sex nya statssekreterare på Regeringskansliet Næste artikel Kommuncheferna: Det är skolans största utmaning Kommuncheferna: Det är skolans största utmaning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.