Trots kritiken – regeringen går vidare med garantitillägget

Regeringen vill höja pensionerna. Överenskommelsen med V och MP om ett garantitillägg blir nu en del av vårändringsbudgeten. Trots att både Pensionsmyndigheten och övriga partier i pensionsgruppen rasat mot det tidigare. 

På onsdagen höll socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) en pressträff och berättade att regeringen går vidare med garantitillägget. Förslaget som går ut på att höja pensionerna med upp till 1 000 kronor i månaden för 1 miljon pensionärer kommer att ingå i vårändringsbudgeten som presenteras i sin helhet den 19 april. Tanken är att pengarna ska kunna börja betalas ut redan i augusti och kostnaden för tillägget beräknas till 4 miljarder år 2022 och 9,4 miljarder år 2023. 

Rundning av pensionsgruppen 

Bakgrunden till förslaget är att Vänsterpartiet i höstas ställde som krav att pensionerna skulle höjas för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. En överenskommelse mellan S, V och MP kom därför till stånd.

Men eftersom varken V eller MP ingår i pensionsgruppen, som enligt praxis ska besluta om förändringar i pensionssystemet, blev det en annorlunda utformning där tillägget definieras som ett bostadstillägg. Något som kritiserades i remissrundan, bland annat av Pensionsmyndigheten. 

”Förslaget (avviker) från den nuvarande systematiken i socialförsäkringsbalken på så sätt att garantitillägget i balken definieras som bostadstillägg, men i sak är att likna vid garantipension. Detta skapar tolknings- och tillämpningsproblem, vilket äventyrar rättssäkerheten för enskilda.”, skrev myndigheten.

Ministern ser inga alternativ

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) menar dock att det inte finns några andra alternativ för att pengarna ska komma pensionärerna till del tillräckligt snabbt. 

– Vill vi åstadkomma en pensionshöjning nu i augusti då är det den här formen som finns till förfogande, säger han till Altinget. 

Däremot öppnar han för att i ett senare skede ändå göra det till en del av garantipensionen, om de övriga partierna i pensionsgruppen skulle vara med på det tåget. 

– Vi är beredda att införliva den här höjningen i pensionssystemet om det finns stöd i pensionsgruppen. Varför vi valde den här metoden är för att vi gör bedömningen att den behövs här och nu för utsatta pensionärer. Men finns det ett stöd är vi mer än villiga att samarbeta kring det.

Osäker väg framåt

Att förslaget går igenom är långt ifrån säkert. Senast i höstas förlorade regeringen budgetomröstningen. Så det gäller att S lyckas få minst ett parti utöver V och MP att rösta för regeringens budget, eller att hoppas på att inget annat budgetalternativ lyckas samla mer stöd. Men Ardalan Shekarabi är hoppfull. 

– Jag hoppas verkligen att det går igenom. Jag skulle bli oerhört förvånad om riksdagen gör bedömningen att pensionärerna inte behöver det här tillskottet. Det här går till de som har sämst ekonomi. En märkbar höjning för 1 miljon pensionärer varav hälften får 1 000 kronor skattefritt.

Ser du någon risk med att ni lägger förslaget i vårändringsbudgeten? Att ni då måste få stöd för hela budgeten och inte bara det här förslaget?

– Var det läggs är utifrån den praxis som finns för budgeten. Vi följer den praxisen.

Forrige artikel M om importstopp: Vi bedriver inte symbolpolitik M om importstopp: Vi bedriver inte symbolpolitik Næste artikel Ukrainska flyktingar ska jobba i svensk sjukvård Ukrainska flyktingar ska jobba i svensk sjukvård
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.