Trots regeringsbeslut – miljöorganisation ger inte upp flygplatsstriden

Krigshotet väger tyngre än kommunernas oro för dricksvattnet i Vättern. Regeringen ger försvaret tillåtelse att dränera rullbanan på Karlsborgs flygplats, utan att först sanera området från PFAS. Men miljöorganisationen Aktion Rädda Vättern förbereder sig för att driva ärendet vidare.

Regeringen har fattat sitt beslut som innebär att Fortifikationsverket kan börja med markavvattningen och dräneringen av Karlsborgs flygplats – utan att först sanera marken från de höga PFAS-halterna. En av regeringens övergripande utgångspunkter, enligt beslutet, är att Sveriges försvar ska stärkas och den operativa förmågan öka. I det här fallet genom att flygplatsen återigen kan börja användas av Försvarsmakten.

Men beslutet får inte Aktion Rädda Vättern att lägga ner stridsyxan, utan miljöorganisationen tänker driva ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det har vi gjort en gång tidigare. Då gällde det gruvan i Norra Kärr. Där fick vi rätt, säger Aktion Rädda Vätterns Christer Haagman till Altinget.

Från 99 till 95 procent

Regeringens beslut, undertecknat av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), innehåller ett villkor om att en reningsanläggning ska filtrera bort minst 95 procent av PFAS-halten från en del av det dränerade vattnet innan det släpps vidare ut i Vättern. Det är fem procent mer än Fortifikationsverket ville ställa upp på och fyra procent mindre än i beslutet – som överklagades till regeringen – från Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Men för de kommuner, markägare och miljöorganisationer kring Vättern som i åratal drivit ärendet mot Försvarsmakten och Fortifikationsverket är procentsatsen viktig, men inte det viktigaste. Det de olika aktörerna strider för med näbbar och klor är att markområdet på det gamla flygflottiljen först ska saneras från PFAS-föroreningarna, sedan markavvattnas och dräneras.

– Vi vill att man gräver bort det, sanerar. Det är oerhört höga halter på vissa ställen, bland de högsta man har uppmätt i landet, säger Christer Haagman och fortsätter:

– Vissa kommuner kämpar verkligen hårt och är mer aktiva, Motala, Vadstena och Hjo till exempel, men vissa har nog inte fattat vidden av det här.

Vill få lagligheten prövad

Ett beslut som regeringen fattar går inte att överklaga. Den möjlighet som finns är att begära en rättsprövning i Högsta förvaltningsdomstolen, det vill säga att domstolen undersöker om regeringens beslut strider mot någon lag. Då kan domstolen upphäva beslutet.

Aktion Rädda Vättern anser sig ha på fötterna och att beslutet strider mot både miljöbalken och EU:s vattendirektiv, då beslutet innebär en försämring av vattenkvaliteten i sjön. Exakt vem som kommer stå bakom begäran om prövning i domstol är dock oklart, Århuskonventionen begränsar miljöorganisationers talerätt när försvaret är inblandat. Men Rädda Vättern samarbetar nära med berörda markägare som har talerätt.

Christer Haagman hoppas även att någon eller några av kommunerna kommer ha kraft och resurser att driva frågan vidare.

Forrige artikel Tidigare minister vill tillbaka till Bryssel – LO:s kandidat till S-listan Tidigare minister vill tillbaka till Bryssel – LO:s kandidat till S-listan Næste artikel Tågföretagen ökar trycket på att få ersättning för sena besked Tågföretagen ökar trycket på att få ersättning för sena besked
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.