Tuff jakt på experter när försvarsmyndigheterna växer

Återuppbyggnaden av försvaret kräver inte bara att Försvarsmakten blir större, utan alla försvarsmyndigheterna växer. En utmaning är att rekrytera experter – utan att stjäla dem från varandra. ”Samtidigt kan vi inte hindra någon från att söka jobb hos oss.” säger Frida Thilen, HR-chef på Försvarets materielverk.

Altingets genomgång av försvarsmyndigheterna visar att de alla ökar sina personalstyrkor, i kölvattnet av uppbyggnaden av försvaret. Men det är inte alla som vill ge för mycket detaljer kring arbetet med att skala upp kostymen.

– Vi berättar ju aldrig exakt hur många vi är. Inte mer än vad som framgår i officiella regleringsbrev och så, säger Ola Billger, kommunikationschef på Försvarets radioanstalt (FRA), till Altinget.

Men Ola Billger kan säga så mycket som att myndigheten har gått från ”cirka 800” anställda år 2020 till ”cirka 900” anställda i dag. Och fler kommer de att bli.

– Jag ser framför mig att FRA fortsätter att växa. Det finns en större och bredare hotbild mot Sverige. Vi har fått fler uppgifter och vi har fått ökade resurser, säger Ola Billger.

Annonskampanj del i rekrytering

FRA har just nu en annonskampanj i dagstidningarna som en del i rekryteringsarbetet. För att locka till sig duktiga sökande är det bra att synas en del, enligt Ola Billger.

– Vi behöver säkra kompetensförsörjningen. Annonskampanjen är en del av det. Samtidigt är vi en hemlig myndighet som inte kan berätta allt vi gör, säger han.

Rekryteringen är i vissa delar en utmaning. Det säger både Ola Billger och Frida Thilén, HR-chef på Försvarets materielverk. Den stora bristen på kompetens inom it-säkerhet är märkbar, för försvarsmyndigheterna är det inte heller aktuellt att försöka rekrytera utomlands, eftersom de anställda ska vara svenska medborgare.

FRA har ett bra erbjudande

FRA har dock en del att locka med som inte finns någon annanstans, påpekar Ola Billger.

– Det är många i Sverige och många globalt som slåss om kompetensen inom cybersäkerhet. Det är en bristvara. Samtidigt så får man göra rätt intressanta och unika saker här, saker som man inte får göra på andra ställen. För den som vill jobba inom underrättelsetjänsten och som vill vara med och skydda Sverige, så har vi ett bra erbjudande, säger han.

Försvarets materialverk startade upp ett särskilt traineeprogram i höstas, i ett försök att komma åt bristen på it-säkerhetspersonal.

– Förhoppningsvis ska det göra att vi får mer kompetens, säger Frida Thilén till Altinget.

Försvarets materielverk har växt från 1658 anställda år 2019 till att i dag vara cirka 2050 anställda. Under 2021 har myndigheten hittills rekryterat 234 personer.

Försöker låta bli stjäla personal

För FMV är det också en utmaning att hitta experter på vissa materialsystem, där kretsen att rekrytera från är begränsad. Här finns risken att en rekrytering i förlängningen leder till en lucka på ett annat håll inom försvaret, vilket i sin tur kan skapa problem för FMV.

– Den risken finns ju alltid och det är en fråga som är uppe i hela försvarssektorn, att vi ska försöka undvika att rekrytera från varandra. Samtidigt kan vi ju inte hindra någon från att söka jobb hos oss, säger Frida Thilén och fortsätter:

– Men vi försöker bredda vårt sökunderlag så mycket vi kan. När vi rekryterar försöker vi hitta någon som jobbar med liknande teknik, men kanske inte just de här systemen.

Precis som FRA så har Försvarets materielverk lagt mer resurser på kommunikationskampanjer för att synas och locka till sig kompetent personal. En annan del är att faktiskt behålla den personal myndigheten har.

– Vi har haft en låg personalomsättning de senaste åren, där kan så klart pandemin ha påverkat. Men vi har många som jobbar hos oss i väldigt många år. Samtidigt måste vi anpassa oss till den nya generationen som kommer in, de har ett annat tidsperspektiv, säger Frida Thilén.

Ny myndighet igång med rekrytering

Förutom de existerande försvarsmyndigheterna, så pågår även uppstarten av den nya myndigheten för psykologiskt försvar (som är placerad under justitiedepartementet). Myndigheten ska slå upp portarna – med huvudkontor i Karlstad och kontor i Stockholm – vid årsskiftet och rekryteringen är igång för fullt, enligt utredaren Magnus Hjort. I januari ska det finnas 33 anställda på plats och ett år senare ska myndigheten ha cirka 50 anställda.

Så här långt har utredningen, som förbereder myndigheten, rekryterat administrativ personal, säkerhetschef, två avdelningschefer samt analytiker, utredare och handläggare till kärnverksamheten, enligt Magnus Hjort. Därutöver har regeringen utsett en generaldirektör: Henrik Landerholm.

Dessutom krattas manegen för en myndighet under försvarsdepartementet. Det är Myndigheten för uppföljning och utvärdering av totalförsvaret. Planen är att den ska starta i januari år 2023. En utredning arbetar med förberedelserna för myndigheten under ledning av utredaren Barbro Holmberg. Hon ska lämna över sitt betänkande till regeringen i januari, en del av utredningsuppdraget är att göra en bedömning myndighetens kostnader och storlek.

Beslutskedja: Inrättande av Myndigheten för psykologiskt försvar

18/3
2021
8/4
2021
9/4
2021
15/10
2021
15/10
2021
10/12
2021
30/12
2021
11/1
2022

Forrige artikel Oenighet om M-KD-SD-budgeten – ”Det finns ingen återvandringsmiljard” Oenighet om M-KD-SD-budgeten – ”Det finns ingen återvandringsmiljard” Næste artikel Överblick: S öppnar för att ändra karensavdraget och EU vill ha 3,5 miljoner laddstolpar Överblick: S öppnar för att ändra karensavdraget och EU vill ha 3,5 miljoner laddstolpar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.