Två län får vikarierande landshövdingar

Landshövdingarna Per Bill och Carl Fredrik Graf slutar. Regeringen har utsett vikarierande landshövdingar i väntan på två nya ordinarie.

Den sista juli kliver landshövdingarna i Östergötland och Gävleborg, Carl Fredrik Graf och Per Bill, av sina uppdrag. I väntan på att de två länsstyrelserna får nya ordinarie landshövdingar på plats, har regeringen utsett två vikarier.

I Gävleborg är det Veronica Lauritzsen, länsråd sedan tio år tillbaka, som kliver upp och vikarierar.

– Veronica är en mycket kompetent ledare och väl insatt i de processer som pågår i länet, jag känner mig väldigt trygg med att lämna över landshövdingeuppdraget till henne i väntan på att regeringen utser en ordinarie landshövding, säger avgående landshövding Per Bill i ett pressmeddelande.

Under tiden tar enhetschefen och chefsjuristen Caroline Näslund över som länsråd i Lauritzens ställe.

Även i Östergötland kliver länsstyrelsens länsråd, Ann Holmlid, in som vikarierande landshövding. Uppgiften som länsråd tar myndighetens försvarsdirektör Jenny Knuthammar över under tiden.

Per Bill har varit landshövding i nio år och Carl Fredrik Graf, som fyller 65 år i augusti, har varit det i sex år. 

Forrige artikel Björn Sprängare har avlidit Björn Sprängare har avlidit Næste artikel Fortifikationsverket plockar chef från PRV
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.