Unga toppnamnen om framtiden: ”Jag ska överleva valrörelsen först”

De brukar kallas framtidens makthavare. Bland deras föregångare finns statsministrar och partiledare. ”När tillräckligt många som man har förtroende för tycker att man borde göra det är det självklart att axla rollen” säger SSU:s Lisa Nåbo.

Årets valrörelse är den andra som Lisa Nåbo och Matilda Ekeblad går in i sida vid sida. Eller mot varandra. Matilda Ekeblad är osäker på vilket begrepp som passar bäst.

Innan de tillträdde som ordförande för landets två största ungdomsförbund, SSU och Muf, ledde de sina respektive distrikt i Östergötland.

– Det är lite speciellt och det blir svårt att säga ”där jag kommer ifrån”, säger Ekeblad.

Sedan förra valet har både Lisa Nåbo och Matilda Ekeblad varit aktiva i lokalpolitiken, invalda i kommun- och regionfullmäktige med säte i Linköping. Men medan Nåbo valde att flytta till Stockholm och lämna uppdraget i kommunen då hon tillträdde som ordförande i augusti, har Matilda Ekeblad stannat.

– Jag tycker egentligen inte så mycket om att vara här, säger hon när Altinget träffar henne på Blasieholmen i huvudstaden, där Muf och Moderaternas riksorganisation har sitt kontor.

I höst kandiderar hon återigen till regionen – nu som Moderaternas andranamn.

Tidigare ungdomstoppar

Bland Matilda Ekeblads föregångare på ordförandeposten finns många toppnamn, däribland tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt och Moderaternas nuvarande partiledare Ulf Kristersson.

Flera tidigare SSU-toppar sitter nu i regeringen. Finansminister Mikael Damberg, socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson har alla lett ungdomsförbundet. Europaparlamentariker Jytte Gutland var ordförande mellan 2007–2011 och kandiderar nu till riksdagen.

Philip Botström lämnade ordförandeposten i fjol. Han berättar om hur personer i partiet tycker att de har satsat på honom. Att han ska komma långt i politiken också för att de själva ska få en framskjuten plats.

– Det är många som klappat en på axeln på partikongresser. En del av det är sunt, men det kan också skapa väldigt mycket press, säger han.

{{toplink}}

Partiets förväntningar

Lisa Nåbo tycker att det är lätt att ha höga krav på sig själv i ordföranderollen.

– Ibland kan det vara svårt att prioritera vad som är viktigast för dagen, och det dras väldigt mycket i en, från alla håll. Man har ständigt en känsla av att man kan göra mer.

Hon vill inte säga att det finns en press på en karriär i partiet, men däremot en förväntan.

– Inom partiet är det en del som skämtar om det, och man får många frågor, säger hon. 

På frågan om Lisa Nåbo kan tänka sig att bli partiledare i framtiden har hon svarat ”Nej tack”.

Så har det låtit tidigare.

– När jag första gången fick frågan om jag ville bli ordförande för SSU sa jag ”inte en chans”. Men när tillräckligt många som man har förtroende för tycker att man borde göra det är det självklart att axla rollen, säger hon.

”Det finns alltid i bakhuvudet”

Philip Botström betonar vikten av att ha en fot inne i partiorganisationen för att ta klivet in i moderpartiet.

– Det är inte bara unga som tar del av de utspel man gör, utan det gör också andra partiaktiva i arbetarrörelsen. Det finns alltid i bakhuvudet, säger han.

Samtidigt anser han att man som förbundsordförande inte borde fokusera på hur kritik mot partiet kan påverka framtida karriärmöjligheter.

– Då blir man försiktig, kalkylerande och dålig i sitt uppdrag. Är det något som är skadligt för ens karriär som politiker så är det om man är feg, säger han.

Matilda Ekeblad tror att hon vill engagera sig i politiken även efter sitt ordförandeuppdrag och kan tänka sig att kandidera till riksdagen. Men först vill hon bli sjuksköterska.

– De sämsta politikerna är de som inte har något utanför politiken. Då vågar man inte ta en konflikt för att man är rädd att bli av med sina uppdrag.

Vikten av förebilder

Lisa Nåbo och Matilda Ekeblad är två av de åtta kvinnor som nu leder ungdomsförbunden. Majoriteten av partiledarna är sedan ett antal år tillbaka också kvinnor.

Förebilder är viktigt och det spelar roll att Sverige har fått en första kvinna som statsminister, tycker Lisa Nåbo. Hon såg själv upp till tjejerna i den lokala SSU-klubben.

– De var skithäftiga, och lite läskiga, säger hon.

Samtidigt anser hon att det är Magdalena Anderssons kompetens som är viktigast.

– Det är det som gör henne till en bra statsminister och partiledare. Men det är klart att det är viktigt att ha någon att se upp till och att visa att inga positioner är förbehållna det ena könet.

Färre tjejer vill kandidera

Som Altinget tidigare berättat är få unga med i de politiska ungdomsförbunden, trots att många har ett stort samhällsintresse.

Av de som är med vill många fortsätta vara medlemmar i moderpartiet, men betydligt fler män än kvinnor är intresserade av att själva kandidera. Generellt tror sig tjejer i lägre utsträckning kunna påverka, och de väljs och nomineras mer sällan till politiska uppdrag.

– Det är ofta väldigt ambitiösa tjejer som inte vill välja bort annat. Man vill gå all-in, och då har man inte riktigt tid, säger Matilda Ekeblad.

Efter Ungsvenskarna, med 77 procent män, har Muf störst andel män i förbundet. Ekeblad vill få fler unga tjejer att engagera sig i politiken och tror att partiets inställning till Sverigedemokraterna kan utgöra ett hinder.

– Unga tjejer väljer Centerpartiet för att de tar tydligt avstånd från SD, säger hon.

”Man kan inte räkna med någonting”

Själv känner sig Matilda Ekeblad trygg med partiets inställning till SD och menar att det finns saker partiet inte kompromissar om. Hon vill inte sitta i en regering med SD och är övertygad om att partiet kommer att hålla fast vid det.

– Många kommer att inse att ett maktskifte är absolut nödvändigt för att hantera Sveriges problem och att man kommer att kunna förändra saker, säger Matilda Ekeblad.

– Då tror jag inte att man behöver vara så orolig.

I höst håller ungdomsförbundet stämma. Ekeblad vill inte säga om hon tror sig bli omvald, och inte heller om hon vill fortsätta i det fall att hon får det.

 – Det är ett förtroendeuppdrag, så man kan inte räkna med någonting. Jag ska överleva valrörelsen först, säger hon.

Forrige artikel EU-kommissionen vill samordna inköp av försvarsmateriel EU-kommissionen vill samordna inköp av försvarsmateriel Næste artikel Överblick: Statsministern hos lärarna och utbildningsministern hos kungen Överblick: Statsministern hos lärarna och utbildningsministern hos kungen
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.