EU-kommissionen vill samordna inköp av försvarsmateriel

EU-kommissionen föreslår att medlemsländerna ska öka samordningen av inköp av försvarsmateriel. ”Det finns ett klart behov av att lägga mer pengar på försvaret, men det handlar också om att använda dem bättre och klokare i samarbete", sade EU-kommissionär Margrethe Vestager.

Af Thomas Lauritzen

BRYSSEL: Rysslands krig mot Ukraina har understrukit att Europa behöver investera mycket mer i vapen och att vi ska göra det tillsammans. Det anser i alla fall EU-kommissionen som nu föreslår EU-gemensamma inkör av försvarsmateriel.

– Det är en chock att kriget har återvänt till Europa. Men det får inte lamslå oss, sade Margrethe Vestager, EU-kommissionens vice ordförande, då hon på onsdagen presenterade förslaget tillsammans med bland andra kommissionens ordförande Ursula van der Leyen.

– Vi behöver få en överblick av vad vi har, vad vi saknar och hur vi bäst kan koordinera upphandlingen av det. Det finns ett klart behov av att lägga mer pengar på försvaret, men det handlar också om att använda dem bättre och klokare i samarbete, fortsatte Vestager.

Hon jämförde det med de EU-gemensamma inköpen av covid-vaccin.

– Strategin handlar inte om att kopiera Nato, tvärtom. Ett starkare EU betyder ett starkare Nato.

von der Leyen: Ett förlorat årtionde

EU-kommissionens utspel kommer två veckor före den danska folkomröstningen om att avskaffa Danmarks försvarsförbehåll. Det är inte klart vilka delar av de nya EU-planerna som Danmark skulle kunna delta i om förbehållet blir kvar.

I EU-kommissionens rapport framgår att EU-länderna sedan millennieskiftet har ökat försvarsinvesteringarna med 20 procent, medan USA har ökat dem med 66 procent, Ryssland med 300 procent och Kina med 600 procent.

– Vi har förlorat ett årtionde av försvarsinvesteringar eftersom de europeiska länderna länge har skurit ned för mycket på sina försvarsutgifter. Det är goda nyheter att de europeiska länderna nu är på gång att vända utvecklingen, sade EU-kommissionens ordförande och nämnde att medlemsländerna förväntas att göra upp emot 2 220 miljarder kronor i förväntade nya investeringar de närmaste åren.

Artikeln är från Altinget.dk och översatt från danska.

{{toplink}}

Forrige artikel Överblick: Sparkade hoppar mellan kommuner och polisen sänker begåvningskrav Överblick: Sparkade hoppar mellan kommuner och polisen sänker begåvningskrav Næste artikel Unga toppnamnen om framtiden: ”Jag ska överleva valrörelsen först” Unga toppnamnen om framtiden: ”Jag ska överleva valrörelsen först”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.