Överblick: Sparkade hoppar mellan kommuner och polisen sänker begåvningskrav

Var tredje sparkad kommunanställd lyckas få jobb i en grannkommun. Polisen sänker begåvningskraven vid antagningar. Partiellt trålningsförbud på prov längs ostkusten ska rädda strömmingen.

Expressen har granskat alla varsel och beslut om avsked som 71 västsvenska kommuner har fattat under perioden januari 2018 – juli 2021. 51 av 155 har fått jobb i en grannkommun inom ett år, ofta beroende på att kontrollen vid nyanställningen inte fungerar. Det kan röra sig om bristande referenstagning. Vanligtvis finns det rutiner som säger att en av referenserna helst ska vara någon i ledande befattning från den senaste arbetsgivaren.

– Ibland kan man se att om rekryteringen sett annorlunda ut så hade personen kanske inte blivit anställd, säger Tomas Björck, arbetsrättschef vid Sveriges kommuner och regioner.

Lättare få höga betyg

Den som vill bli polis behöver samma betyg på begåvningstestet som tidigare. Men eftersom referensgruppen som den sökande jämförs med presterade sämre än tidigare, så innebär det i praktiken att begåvningskraven har sänkts och att det har blivit lättare att få höga betyg.

Polisinspektör Johan Siverland är lärare på polisutbildningen:

– Det kommer sannolikt leda till fler avskilda studenter som inte klarar av sina tentamina. Men de som ändå lyckas ta sig igenom på ett eller annat sätt börjar yrket med en större uppförsbacke begåvningsmässigt för att hantera de stressade och komplicerade situationer poliser hamnar i, säger han till SR Ekot.

Strömmingen ska räddas

Regeringen inför trålningsförbud på prov i vissa områden längs ostkusten. Anledningen är larmen från fiskare om en allt sämre tillgång på strömming. Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att ta fram förslag på områden som ska skyddas genom att trålningsgränsen flyttas längre ut.

– Vi vill se vad trålningen orsakar, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) till SVT Västernorrland.

Fiskare som SVT har talat med är skeptiska till att åtgärden räcker.

Brister på arbetsplatser

När Skatteverket, Polisen och Arbetsmiljöverket de senaste två veckorna har gjort oanmälda kontroller av 200 företag inom bygg-, restaurang- och bilvårdsbranschen, så har flera fel upptäckts. Dagens Arena rapporterar att fokus på kontrollerna av byggbranschen låg på boomen i norra Sverige i samband med flytten av Kiruna stad, samt Gällivare. Av 40 kontrollerade företag upptäcktes brister på 30 av dem.

Forrige artikel Utredare: Försvarsmakten bör hjälpa klimatnyttiga bolag Utredare: Försvarsmakten bör hjälpa klimatnyttiga bolag Næste artikel EU-kommissionen vill samordna inköp av försvarsmateriel EU-kommissionen vill samordna inköp av försvarsmateriel
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.