Utredare: Försvarsmakten bör hjälpa klimatnyttiga bolag

Försvarsmakten bör få ett särskilt uppdrag från regeringen att ta fram vägledningar om hur verksamheter som bidrar till klimatomställningen kan samexistera med försvaret. Det föreslår klimaträttsutredaren Anders Danielsson.

Det är två utredningar som parallellt fått uppdraget från regeringen att se över olika former av gräddfiler för klimatet. Den ena är miljöprövningsutredaren Peter Ardö som ska överväga idén om en förtur för stora omställningsprojekt inom industrin. Den andra är klimaträttsutredaren Anders Danielsson som har haft i uppdrag att överväga en regel i miljöbalken som ger klimatet större tyngd än andra intressen.

Men när Danielsson på onsdagen lämnade över sina förslag till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) är han tydlig med att säga nej till idén. 

– Det går rent tekniskt. Men skulle förmodligen medföra längre prövningstider. Då förfelas syftet, säger Danielsson vid sin genomgång.

Sista ordet sagt?

Därmed ser idén ut att kunna förpassas långt in i en byrålåda på departementet. Annika Strandhäll säger visserligen till Altinget att hon inte vill recensera utredningen innan den har varit på remiss, men tillägger:

– Här är man väldigt tydlig från utredningen sida. Utredaren och experterna är också eniga om att det finns ett begränsat utrymme för möjligheten. Dessutom, kanske det allra viktigaste, skulle det riskera att förlänga tillståndsprocesserna, säger hon till Altinget.

Uppdrag till försvaret: samexistens

Däremot lade Danielsson fram andra förslag med syfte att underlätta klimatomställningen. Ett av dem var att Försvarsmakten bör få ett uppdrag från regeringen att ta fram vägledningar om hur verksamheter som bidrar till klimatomställningen kan samexistera med försvaret

– Försvarsmakten har ett särintresse som ni förstår, men samtidigt så måste man försöka hitta en samexistens mellan Försvarsmaktens intressen och andra intressen i samhället, säger Anders Danielsson vid pressträffen och fortsätter:

– Vi har heller ingen lösning på hur det ska gå till, men föreslår att det skulle vara bra om det fanns vägledningar kring hur man ska förhålla sig till samexistens kring Försvarsmakten och Försvarsmaktens intressen.

Utbyggda elnät och färre bilar på vägarna

Utöver frågan om klimatets vikt i prövningsärenden har utredningen också sett över lagstiftningen som rör utbyggnaden av elnäten samt transportsystemet ur ett klimatperspektiv.

Anders Danielsson gick hårt fram på transportområdet och planeringen av infrastrukturen.

– Vi måste minska trafiken. Det räcker inte med elektrifiering eller användning av biodrivmedel. Det krävs också ett minskat trafikarbete, sade Danielsson som vill se att Trafikverket får ett tydligare uppdrag om att arbeta mot ett transporteffektivt samhälle.

– Vi måste tänka om och minska trafiken, istället för att bygga bredare vägar, fler vägar och fler vägar, sade Danielsson som anser att det är nödvändigt att styra infrastrukturinvesteringarna efter scenarion man vill se och inte anpassa sig efter prognoser om ökad trafik.

Ministern utlovar remiss inom kort

Förslagen i Danielssons utredning är, tillsammans med miljöprövningsutredaren Peter Ardös betänkande som kommer senare i vår, prioriterade, enligt Annika Strandhäll. 

– Vi kommer att skicka dem på remiss så skyndsamt som möjligt, säger hon.

Beslutskedja: Översyn av relevant lagstiftning för att uppnå Sveriges klimatmål

19/12
2019
16/1
2020
1/9
2020
31/3
2021
1/4
2021
8/4
2021
19/10
2021
7/12
2021
15/5
2022
19/5
2022
20/5
2022
24/5
2022
25/5
2022
25/5
2022
11/8
2022
31/8
2022
7/11
2022
30/11
2022
30/11
2022
8/12
2022
28/2
2023
31/5
2023
29/8
2023
30/1
2024

Forrige artikel Idéburen välfärd närmar sig grönt ljus från riksdagen efter ändring om LOV Idéburen välfärd närmar sig grönt ljus från riksdagen efter ändring om LOV Næste artikel Överblick: Sparkade hoppar mellan kommuner och polisen sänker begåvningskrav Överblick: Sparkade hoppar mellan kommuner och polisen sänker begåvningskrav
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.