Utbildningsdirektör ska se över friskolornas finansiering

Regeringen tillsätter en ny utredning som ska se över ersättningen till friskolorna. Lena Holmdahl, utbildningsdirektör i Stockholms stad, utses till utredare.

Lena Holmdahl är utbildningsdirektör i Stockholms stad sedan 2017, och har tidigare bland annat varit stadsdelsdirektör i Bromma. 

– Det är med en stor ära jag fått det här uppdraget och jag känner mig förhoppningsfull att det ska bli något bra för alla elever i landet, säger Lena Holmdahl på en pressträff.

Holmdahl har arbetat med resursfördelning inom offentlig sektor i 30 år, under skiftande politiska majoriteter.

– Jag känner mig trygg med att jag vet vad man vill ha ut av den här utredningen och jag ser att det går att göra lösningar. 

Nationell skolpeng

Lena Holmdahl får nu i uppdrag att presentera en nationell beräkningsmodell för skolpengen. Utredningen ska ta avstamp i Thomas Perssons utredning om ökat statligt ansvar för skolan, där fyra scenarier för en större statlig styrning av skolan presenterades. 

– Ersättningen som vi har i dag är inte rättvis. Det ansvar som kommunerna har att se till att det finns en skola för varje elev vid varje tillfälle speglas inte i resursfördelningen, säger skolminister Lotta Edholm på pressträffen. 

Utredningen ska redovisas i två delar: första delen berör förskola och grundskola och ska presenteras 2025. Andra delen berör gymnasieskola och presenteras 2026.

{{toplink}}

Beslutskedja: En nationell skolpengsnorm för ökad likvärdighet

2/11
2023
3/11
2023
3/11
2023
10/11
2023
26/8
2024
1/11
2026
Forrige artikel Nobelstiftelsens vd avgår Nobelstiftelsens vd avgår Næste artikel Förundersökning mot Kärrholm (M) – utreds för grovt förtal Förundersökning mot Kärrholm (M) – utreds för grovt förtal
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.