Utbrett näthat mot journalister

KORTNYTT. Varannan tidningsjournalist som nämns i kommentarerna i flera diskussionsforum och digitala miljöer nämns i sammanhang om hat, hot och kränkningar. 

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har på uppdrag av branschorganisationen TU - medier i Sverige undersökt hur hat och kränkningar mot 2382 journalister sett ut i fyra olika digitala miljöer. Studien omfattar över 8,5 miljoner kommentarer och inlägg på sidorna Avpixlat, Flashback, Nordfront och Samhällsnytt mellan 1995 och 2018. 

Läs också: Tidningar klandras för #MeToo-publiceringar

Studien räknar alla inlägg som innehåller namnet på en journalist och ett kränkande uttryck som hat mot journalister. Det är 752 journalister som omnämns i kommentarerna och i 335 sammanhang uttrycks det hat. Allt som allt är det 45 procent av de nämnda journalisterna utsatta för näthat. Vissa mer än andra, framför allt ledarskribenter och politiska kommentatorer nämns mer ofta.  

– Hoten och trakasserierna mot journalister är en fara för demokratin på flera sätt. De kan leda till att viktiga granskningar inte blir gjorda, att en lömsk tystnad sprider sig och att färre är villiga att ägna sig åt journalistik, säger Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige i ett pressmeddelande. 

I varje studerad digital miljö är det ett tiotal användare som står för 20 till 30 procent av det sammanlagda antalet hatinlägg om journalister. 

Forrige artikel Nu blir det mer pengar till studenterna Næste artikel Alkoglass ska säljas på Systembolaget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.