Utredarens förslag: E-legitimation och körkort i samma digitala plånbok

En digital identitetsplånbok ska i framtiden kunna användas för e-legitimering, men också som körkort eller studieintyg. Det föreslår särskild utredare Henrik Ardhede i sitt slutbetänkande som lämnades över till civilminister Erik Slottner (KD) på måndagsmorgonen.      

Redan i oktober lämnade Ardhede över sitt delbetänkande om hur en statlig e-legitimation kan utformas. Den ska inte behöva kopplas till ett bankkonto, och man ska inte heller behöva en egen dator eller mobil.

I slutbetänkandet föreslås nu att även saker som körkort, yrkeslegitimation eller studieintyg också ska kunna läggas till i plånboken om användaren vill det. Flera pilotprojekt pågår för att se vad som kan bli aktuellt.

– Ambitionsnivån är väldigt hög för vad man ska kunna ha i den här plånboken framöver, säger Henrik Ardhede vid en pressträff.

Identitetsplånboken ska inte bara kunna användas digitalt, utan även i fysiska situationer. Den kan exempelvis användas i stället för det vanliga körkortet om en bilist blir stoppad vid en poliskontroll. E-legitimationen ska vara kostnadsfri för fysiska personer, men en avgift får enligt förslaget tas ut av juridiska personer.

Digg kan få nyckelroll

Utredaren föreslår att Myndigheten för digital förvaltning (Digg) får ansvaret över personuppgifter.

Även privata aktörer får ta fram egna e-legitimationer, som kan användas efter godkännande av staten. Digg föreslås vara den myndighet som godkänner privata aktörer medan Post- och telestyrelsen föreslås bli tillsynsmyndighet för plånböckerna i Sverige.

De nya förslagen föreslås träda i kraft den 1 oktober 2025. Enligt tidsplanen kan den digitala identitetsplånboken vara på plats och i bruk i slutet av 2026.

Beslutskedja: Utredning: Säker och tillgänglig digital identitet, Dir. 2022:142

22/12
2022
16/10
2023
16/10
2023
31/1
2024
31/5
2024
17/6
2024
17/6
2024
1/11
2024

Forrige artikel Skolinspektionen stänger gymnasieskola på Lidingö Skolinspektionen stänger gymnasieskola på Lidingö Næste artikel Besked om EU-jobben dröjer – ingen enighet på toppmötet Besked om EU-jobben dröjer – ingen enighet på toppmötet
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.