Skolinspektionen stänger gymnasieskola på Lidingö

Skolinspektionen stänger Stillerska gymnasiet i Lidingö kommun. Det efter ”allvarliga och omfattande” brister, både på skolan och i ledningen. 

Enligt Skolinspektionen dras tillståndet in eftersom skolan har ”allvarliga och omfattande brister i utbildningen” samt att huvudmannen, Stillerska AB, inte uppfyller kravet på lämplighet och på insikt i skolförfattningarna. 

Den person som äger Stillerska AB är också ensam styrelseledamot och rektor på skolan, något som Skolinspektionen inte ser som lämpligt. 

”Detta på grund av bristande vilja eller förmåga att följa gällande
föreskrifter och att fullgöra sina skyldigheter som huvudman för verksamheten”, skriver myndigheten.

En tredjedel saknar behörighet

Enligt granskningen tar gymnasieskolan emot elever som inte uppfyller behörighetskraven, vilket strider mot skollagen. Över en tredjedel av eleverna på skolan har antagits till en utbildning som de saknar behörighet till.

Dessutom är utbildningen på introduktionsprogrammet ”programinriktat val” undermålig, menar Skolinspektionen. Bland annat innehåller det inte alla ämnen som eleven behöver för att bli behörig till nationella program.

Myndigheten pekar också på allvarliga brister i skolans arbete med särskilt stöd och utredning kring elevers frånvaro samt vad gäller användandet av obehöriga lärare i undervisningen. 

Beslutet gäller från den 1 juli och kan överklagas. 

Forrige artikel Naturrestaureringslagen antagen – trots svenskt nej Naturrestaureringslagen antagen – trots svenskt nej Næste artikel Utredarens förslag: E-legitimation och körkort i samma digitala plånbok Utredarens förslag: E-legitimation och körkort i samma digitala plånbok
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.