Utredning vill se översyn av blockuthyrningar – ”Detta behöver styras upp”

Det befintliga lägenhetsregistret ska kompletteras och öppnas för fler aktörer, det föreslår utredare Elin Olsson. Men utredningen ger även skarpa medskick till lagstiftarna att se över systemet med blockuthyrningar.

Utredningen som ska ge ordning och reda på hyresmarknaden (SOU 2023:65) har presenterat sitt betänkande för regeringen. 

Där föreslår utredaren Elin Olsson att det befintliga lägenhetsregistret utökas med uppgifter om upplåtelseform och att fler aktörer än i dag får tillgång till registret. Utredningen föreslår också att registret kompletteras så att det även innehåller information om vem som bor i lägenheten, något som inte finns i dag.

– Detta öppnar upp för en mycket bredare användning av lägenhetsregistret och det är mycket efterfrågat, säger utredaren Elin Olsson till Altinget. 

Ändringarna skulle underlätta för myndigheter som gör utbetalningar från välfärdssystemet, som till exempel Försäkringskassan. Det skulle också kunna underlätta för fastighetsägare när nya kontrakt ska upprättas eller för att hantera olovliga bostäder. 

Men ändringarna har också efterfrågats av blåljuspersonal, bland annat för att kunna stoppa grov brottslighet så som de sprängningar som eskalerat den senaste tiden. 

– Att kunna få tillgång till vem som är kontraktsinnehavare så att man, i den mån det behövs, kan peka på om det finns en hotbild kopplat till enskilda adresser, där skulle detta också kunna vara ett verktyg, säger Olsson.

{{toplink}}

Kringgår hyreslagen

Utredningen har också haft i uppdrag att kartlägga andrahandsmarknaden och att se över förekomsten av så kallade blockuthyrningar. Här konstaterar utredningen att bolagen som jobbar med så kallad blockuthyrning ökat kraftigt och att det finns stora behov att göra ändringar. 

– Man har byggt upp något här som inte är förenligt med hyreslagstiftningen och som i flera fall används för att kringgå skyddslagstiftning utifrån jordabalken, säger Elin Olsson.

Enligt kartläggningen har den som hyr en lägenhet genom blockuthyrning, en så kallad ”företagsbostad”, ofta hyresvillkor som strider mot hyreslagen. Hyrorna är samtidigt allt för höga sett till hyresläget. 

– Detta behöver styras upp, säger Elin Olsson. 

Skarpa medskick

Även om utredningen inte haft i uppdrag att lägga fram konkreta lagförslag skickar man skarpa medskick om att hitta en bättre lösning för blockuthyrningar. 

– Det kan inte vara så att man tillhandahåller bostäder år ut och år in på väldigt höga hyresnivåer med obefintligt besittningsskydd, säger Elin Olsson.

Samtidigt poängterar hon, vilket även utredningen för fram, att det finns klara legitima behov av blockuthyrningar hos företag, lärosäten och andra som behöver kunna tillhandahålla bostäder till sin personal.

Elin Olsson menar att den befintliga reglerna för blockuthyrning inte bör ändras. I stället är ett alternativ att man tittar på en ny kompletterande lagstiftning som begränsar hur länge uthyrningen får ske. 

– Vi säger inte hur man ska göra det men vi pekar på att detta är ett område där man måste vidta åtgärder. 

Ändringarna i lägenhetsregistret som utredningen presenterar föreslås träda i kraft den 1 januari 2026. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Ordning och reda på hyresbostadsmarknaden

14/7
2022
20/7
2022
8/8
2022
10/10
2022
25/1
2023
16/6
2023
22/6
2023
27/10
2023
27/10
2023
27/10
2023
31/10
2023
6/12
2023
22/3
2024
12/9
2024

Forrige artikel Hassler kritiseras för ny svensk linje i globala klimatpolitiken Hassler kritiseras för ny svensk linje i globala klimatpolitiken Næste artikel Macron vill grundlagsfästa garanterad rätt till abort i Frankrike Macron vill grundlagsfästa garanterad rätt till abort i Frankrike
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.