Valforskaren Sören Holmberg fyller 80 år

Statsvetaren och valforskaren Sören Holmberg fyller 80 år i dag. Altinget har pratat med honom om valvakornas anspänning och om uttalandet som förföljt honom genom åren.

Det var egentligen inte meningen. Sören Holmberg skulle bli historiker. Men när han som 22-åring fick frågan om han ville börja jobba vid statsvetenskapliga institutionen i Göteborg blev det till slut demokrati, politik och studier av väljarbeteenden som kom att prägla hans yrkesliv.

– Jag kan inte påstå att jag följde mitt hjärta, utan jag var opportunist, säger valforskaren till Altinget inför sin 80-årsdag.

Sören Holmberg är visserligen intresserad av politik men att mäta, forska och rita kurvor är mer intressant än politikens innehåll, säger han. På 1960-talet var data framtiden. Sören Holmbergs doktorsavhandling blev starten på världens längsta serie av enkäter riktad mot riksdagsledamöter.

Förra året fick den nu 80-åriga statsvetaren ta emot en medalj av talmannen, i den högre, tolfte storleken för synnerligen förtjänstfulla insatser. Bland annat för den världsunika riksdagsenkäten. 

Mät mer, prata mindre, är Holmbergs motto.

– Efter nästa istid hoppas jag att någon rackare kommer gräva upp alla de här mätningarna och undersökningarna under någon sten. Vi har dokumenterat det som har hänt i vår samtid och då kommer de förhoppningsvis tycka att det är viktigt och intressant, säger han.

”Jag hade fel”

1979 tog Sören Holmberg, som kallas både valguru och valorakel, över ledningen för valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet som bland annat gör vallokalsundersökningen Valu. Holmberg har blivit ett känt ansikte i SVT:s studio när resultaten presenteras under valnatten.

– Det är en fruktansvärd anspänning. Du kan tänka dig adrenalinpåslaget att sitta och säga hur det ska gå och sen få reda på om man har rätt eller fel bara några timmar senare, säger han. 

Valet 2022 blev vallokalsundersökningens mest träffsäkra genom tiderna med drygt 0,4 procentenheter i avvikelse per parti.

Det mest kända prognosfel som Sören Holmberg själv gjort i sin karriär, berättar han, är ett uttalande som tidningen Riksdag & departement (Altingets föregångare) rapporterade om 2007.

– Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt, sa Holmberg vid en konferens ett år efter regeringsskiftet.

Det skulle bli ytterligare sju år av Alliansstyre och uttalandet, som Sören Holmberg visserligen menar inte var tänkt att komma ut i media och som han sa ”lite på skoj”, har följt honom genom åren.

”Den som sitter kvar med dumstruten är Sören Holmberg, vars myndiga auktoritet aldrig riktigt repat sig”, skrev Aftonbladets Karin Pettersson 2013.

– Jag hade fel då och det brukar folk som retas med mig påminna mig om, säger Holmberg nu.

Att missödena inte varit fler handlar mycket om tur, tror Sören Holmberg.

– Oftast. Vi jobbar ju med undersökningar som bygger på att vi gör urval och det är slumpen som spelar roll. Så det gäller att också ha turen på sin sida, säger han.

Fortsätter forska

Över 80 böcker har det blivit genom åren, inklusive rapporterna från SOM-institutet som han själv var med och startade 1986. Tillsammans med statsvetaren Bo Rothstein grundade han också QoG-institutet 2004, för att mäta och jämföra kvaliteten i offentliga institutioner och styren.

2010 lämnade Sören Holmberg över ansvaret för valforskningsprogrammet till kollegan Henrik Ekengren Oscarsson. Men än har Sören Holmberg inte klivit tillbaka.

I år står han bland annat bakom artiklar om svenska folkets uppfattning om Systembolaget, och han fortsätter följa opinionen i energifrågorna där kärnkraften de senaste åren åter seglat upp på agendan.

Inför nästa års EU-val undersöker han förändringarna i opinionen kring unionen och euron. Den egna pensionen får vänta.

– Så länge jag får vara frisk och inte blir utkastad så kommer jag hålla på. Det jag gör är inte bara mitt arbete, det är också min hobby. Sen råkar jag tycka att det är lite viktigt också, säger Holmberg.

Sören Holmberg fyller 80 år i dag onsdagen den 11 oktober.

Forrige artikel Regeringsbeslut kritiserades – men även opposition skrotar stadsmiljöavtalen Regeringsbeslut kritiserades – men även opposition skrotar stadsmiljöavtalen Næste artikel S vill ha kommunala kristeam mot gängen S vill ha kommunala kristeam mot gängen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.