Validering av utländska examina ökar sysselsättningen

En ny rapport visar att utländska akademiker som får ett svenskt myndighetsutlåtande om sin akademiska examen i större utsträckning får jobb. Samtidigt skiftar effekten beroende på vilket land akademikern kommer ifrån.

Nyanlända akademiker kan få ett utlåtande kring vad en utländsk examen motsvarar i det svenska utbildningssystemet. Utfärdare är Universitets- och högskolerådet (UHR).

En rapport från Studieförbundet näringsliv och samhälle (SNS) visar att detta papper kan ha stor betydelse för om en utländsk akademiker får jobb eller inte. Fyra procentenheter fler i gruppen blev sysselsatta efter att de fått ett utlåtande från UHR. Samtidigt var lönen i genomsnitt 14 procent högre för dem med ett utlåtande. 

– Det är en rätt stor effekt. Man ska tänka på att det är en extremt billig åtgärd. Att man får ett papper som tar några månader jämfört med att man skulle behöva gå en kompletterande eller helt ny utbildning, säger rapportförfattaren Andrey Tibajev, forskningsstuderande i etnicitet och migration vid Linköpings universitet till Altinget.

Skillnader länder emellan

Samtidigt finns det fortfarande skillnader mellan utländska akademiker beroende på vilket land de kommer från. Akademiker från USA och Europa som får ett utlåtande har större chans att få jobb än akademiker från andra delar av världen. Det har flera orsaker enligt Tibajev.

– Man kan tänka sig att det är lättare att överföra själva kunskaperna till svenska förhållanden från närliggande länder som har liknande utbildningssystem och liknande arbetsmarknad, Den andra orsaken som internationell forskning pekar på är att arbetsgivare värderar utländsk utbildning olika beroende på var ifrån den kommer. Arbetsgivare i västvärlden tänker att utbildning från Afrika eller Latinamerika är sämre eller sämre anpassad, säger han.

Därför tror han att det kan behövas extra åtgärder för att underlätta steget in på arbetsmarknaden även för akademiker från dessa världsdelar.

– Det kan behövas validering av reell kompetens, kompletterande utbildning eller praktik så att arbetsgivare får mer information om vad människor faktiskt kan i stället för att bara ha fördomar om vilka länder som är bra och vilka som är dåliga. Ju mer människor får möjlighet att använda sig av sina kunskaper desto bättre möjligheter har de att ta sig in på arbetsmarknaden. Det gäller ju även inrikes födda.

Lägre nivå

Något som däremot är mer dystert för hela gruppen utländska akademiker som får ett utlåtande är att de förvisso får ett jobb men att de ofta, rent akademiskt, är överkvalificerade för det. Men det kan förklaras av att det ändå finns saker som går förlorat när man läser vissa utbildningar utomlands.

– Saker som är generella överförs jättebra men de kan ju också ha kunskaper som är väldigt specifika för det landet de är utbildade i. En jurist kan kanske framför allt det gamla landets lag och en lärare har utbildat sig i en annan läroplan. Det gör att det blir en ”mismatch” mellan de kunskaper individerna har med sig och den efterfrågan arbetsgivare har i Sverige. Det är därför vi ser problem med överutbildade, säger Tibajev.

Ett första steg

Att få ett utlåtande innebär fortfarande inte att vägen ligger helt öppen. Det kan fortfarande finnas en skepsis från arbetsgivare när de möter en utbildning de inte känner till.

– Det är inte så konstigt att arbetsgivare primärt väljer personen med en utbildning som man förstår sig på. Men ett utlåtande från UHR minskar osäkerheten vilket är ett första steg, men ett viktigt steg, säger Tibajev.

Forrige artikel Teskedsorden försatt i konkurs Teskedsorden försatt i konkurs Næste artikel Mikael och Micael – Försvarsmaktens ledarduo komplett Mikael och Micael – Försvarsmaktens ledarduo komplett
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.