Var fjärde ny utredning saknar fortsatt utredare – Finansen sämst

Regeringen har tillsatt en mängd utredningar under våren. Men ännu saknas utredare till var fjärde utredning, enligt Altingets genomgång. Bäst i klassen är utbildningsdepartementet. Utbildningsminister Anna Ekström, själv tidigare utredare, anser att det är viktigt att få utredare snabbt på plats.

Artikeln har uppdaterats efter publicering. 

Med över 50 nya utredningar sedan april månads start är det högsäsong för statliga utredare att gripa tag i frågeställningar. Och för den som lockas, ser det enligt Altingets genomgång ut att finnas fortsatt en hel del lediga stolar.

Av de 56 nya utredningar som presenterats från den 1 april fram till den 4 juli så är det 17 som saknar en utredare, enligt Altingets undersökning.

Det är förvisso inte en rekryteringsprocess som följer normala normer, men för den som ändå är sugen så finns det fortsatt ett antal uppdrag att hugga tag i.

Bäst och sämst

Det departement som enligt Altingets genomgång varit bäst på att rekrytera utredare innan själva utredningarna presenteras officiellt har varit utbildningsdepartementet.

Men värre är det hos finansdepartementet, som står för mer än hälften av de utredningar som fortsatt saknar en utredare som ska genomföra uppdraget.

Där är finansminister Mikael Damberg (S) departementschef. Men hans pressekreterare avböjer till att ministern ska svara på frågor muntligen om varför de presenterar utredningar, utan att ha utredarna på plats. 

Istället skickas ett skriftligt svar, från finansdepartementet.

– Att regeringen fattar beslut om en utrednings direktiv och hur utredningen ska bemannas vid olika tillfällen är inte ovanligt. 

Utbildningsminister Anna Ekström (S) anser dock att det är viktigt att snabbt komma igång.

– Det kan ha och göra med att jag själv har varit utredare, och vet hur viktigt det är att utredarna är med från början. Om man kommer in långt efter det att direktiven är satta och de är beslutade för länge sedan, och kanske till och med att sekretariatet är anställt, då hamnar man i ett helt annat läge, säger Ekström till Altinget och fortsätter:

– Vi har lagt stort möda vid att ha utredarnamnet klart innan vi gör utredningsdirektiven klara.

Har du några tips till kollegorna på finansdepartementet, som ligger lite sämre till?

Nej, men jag kan tänka mig att finansdepartementet har ganska många utredningar, och det spelar förstås roll. Det enda tips jag har är att vara ute tidigt. För det är inte så himla lätt att ta fram ett utredarnamn, min erfarenhet säger mig att man får fråga några gånger innan någon säger ja, eftersom det är upptagna människor det handlar om. Det är ett uppdrag som ger en massa erfarenheter, men man blir ju inte rik på att vara utredare.

Frågan om hur lätt det är att få tag på utredare på kan också bero på uppdragsbeskrivningen. För exempelvis den nya cirkulära ekonomiutredningen är uppdraget begränsat till att inte omfatta några faktiska författningsförslag:

”Utredningen handlar i stället om att analysera inom vilka områden ekonomiska styrmedel framstår som lämpliga för att främja omställningen till en cirkulär ekonomi.”

Styrmedel är A och O

Anders Wijkman, tidigare M och KD-politiker, ordförande för den parlamentariska Miljömålsberedningen och i dag ordförande för bland annat Circular Sweden, underkänner upplägget för cirkulär ekonomi-utredningen, även om han erbjuder sig att ro ihop ett svar kvickt så att regeringen kan komma vidare.

– Sverige ligger kraftigt efter länder som Finland och Holland när det gäller cirkulär ekonomi. Att nu tillsätta en utredning som inte får lägga skarpa förslag innebär att vi tappar än mera tid. Styrmedel är A och O för att driva frågan framåt. Jag skulle gärna hjälpa till att ge förslag.{{toplink}}

 

Beslutskedja: En uppföljning av de nya skattereglerna för företagssektorn

28/10
2021
4/7
2022
31/3
2023
1/11
2023
1/11
2023
31/5
2024

Forrige artikel Överblick: SD uteslutna av M, Ann Linde KU-anmäls, Hört i Almedalen Överblick: SD uteslutna av M, Ann Linde KU-anmäls, Hört i Almedalen Næste artikel Myndighetsmålet att halvera utsläppen från resorna tas vidare  Myndighetsmålet att halvera utsläppen från resorna tas vidare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.