Var tredje kommuntopp har varit scout

Var tredje kommunalråd har en gång varit scout, enligt en enkät som Scouternas medlemstidning har gjort.

Tidningen Scout har frågat alla Sveriges 290 kommuner om den högste politiska ledaren har varit Scout. Av de 200 som svarade blev det ett ”ja” från 33 procent.

– Jag lärde mig att det mesta går att lösa och att alla människors egenheter också kan vara styrkor i gruppen. Människosynen är kanske det allra mest fantastiska med verksamheten. Ingen såg ner på någon, alla var verkligen välkomna, säger Hanna Svensson (S), som är kommunstyrelsens ordförande i Ekerö kommun, till tidningen.

En plantskola

När samma tidning i början av året gjorde en liknande undersökning bland riksdagsledamöterna, så blev resultatet ett liknande – 31,5 procent svarade ”ja”.

{{toplink}}

Hanna Svenssons kollega i Härryda kommun, Per Vorberg (M), ger sina tankar om vad han bär med sig från barndomstidens scouterfarenheter.

– Scoutlagen och scoutlöftet påminner mig hela tiden om vad som är viktigt att tänka på i livet. Jag arbetar varje dag med att hjälpa och försöka göra saker bättre för andra människor. Att vara scout innebär att man får lära sig saker som gör ens frihet mycket större, säger han till tidningen Scout.

På riksnivå har scouterna ökat nio år i rad och har i dag drygt 80 500 medlemmar fördelade på över 1 000 kårer.

Forrige artikel Kustbevakningens jackpot: 300 miljoner Kustbevakningens jackpot: 300 miljoner Næste artikel Skuggrapport ska sätta fokus på vikten av brusande älvar Skuggrapport ska sätta fokus på vikten av brusande älvar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.