Vart vill politiken i klimatomställningen?

Centerpartiets förslag om att fördubbla kapaciteten låter mycket bra, men vilka konkreta insatser vill man se? Det frågar Ingela Lindqvist, jurist vid Energiföretagen, i en replik.

Af Ingela Lindqvist
Jurist Energiföretagen

Det är dags att lägga dagspolitiken åt sidan och ta sig an de stora utmaningarna. En angelägen fråga som Rickard Nordin och Lars Thomsson från Centerpartiet nyligen lyfte på Altinget. Korta tillståndsprocesserna, det vill väl alla? Så varför händer inget?

{{toplink}}

Elnätet står inför en gigantisk utmaning. Vi har Europas äldsta stamnät och cirka 500 mil nät behöver byggas för att möta utmaningarna, en satsning vi inte sett sedan den stora utbyggnaden på 60- och 70 talen. Med dagens omställningstakt når vi inte de uppsatta klimatmålen till 2045. Centerpartiets förslag om att fördubbla kapaciteten låter mycket bra, men vilka konkreta insatser vill man se?

Måste hålla samma linje lokalt

Vi välkomnar skribenternas betonande av Svenska kraftnäts ansvar för att framsynt planera och bygga för omställning. Detta saknas i dag, och ansvarsfrågan för olika aktörers roll i det framtida energisystemet är oklar.

Skribenterna menar att svåra avvägningar måste göras mellan olika intressen. Dessa kommer även att drabba de politiska partierna och här kommer snabba och kostsamma avvägningar behöva göras. Partier kan inte förorda ett förnybart energisystem nationellt, för att sedan motarbeta satsningar på vindkraft och nät lokalt. Att väga klimatnytta mot lokal miljöpåverkan vore ett välkommet steg framåt.

Ett annat viktigt steg vore att gå vidare med förslaget om reformerat kommunalt veto för prövning av vindkraft som lämnats till regeringen.

Kortar inte ledtiderna

Ersättning till markägare är en sådan fråga där man riskerar att skapa fördröjning och merkostnad snarare än att förenkla. I dag betalar kraftbolagen ersättning enligt Expropriationslagen och i regel en premie därtill. Vill man se över denna ersättning är det Expropriationslagen man behöver se över. Att bryta ut denna fråga särskilt, skulle annars skapa osäkerhet och riskera att bromsa utbyggnaden.

En annan är Centerpartiets önskan att sträva mot markförlagda kraftledningar, även om det i de flesta fall på en högre spänningsnivå är ett avsevärt mer leveranssäkert och samhällsekonomiskt alternativ att bygga luftledning. Att lägga tid och resurser på att utreda markalternativ i dessa fall är då inget som kortar ledtiderna, tvärtom.

Behöver enas trots valrörelse

Vi välkomnar Centerpartiets ambition att dubbla kapaciteten och deras uppmaning att fler partier ska se bortom den dagsaktuella debatten och se till vad som faktiskt behövs. Vi hoppas fler partier kan enas i nätfrågorna trots kommande valrörelse. Kvar finns en del frågetecken vilka reformer man faktiskt vill se. Vi träffas gärna och diskuterar lösningarna vidare.

Beslutskedja: En ökad förutsägbarhet vid miljöprövning av vindkraft

19/10
2020
19/10
2020
21/10
2020
22/6
2021
30/6
2021
5/11
2021
9/11
2021
16/11
2021
10/12
2021
25/2
2022
1/3
2022
8/3
2022
6/4
2022
6/4
2022
20/4
2022
9/6
2022
21/6
2022
21/2
2023
19/9
2023

Forrige artikel Underlätta för mindre företag att konkurrera om upphandlingar Underlätta för mindre företag att konkurrera om upphandlingar Næste artikel Renoveringsraseriet: Förbjud plast- och aluminiumfönster i gamla hus Renoveringsraseriet: Förbjud plast- och aluminiumfönster i gamla hus
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.