Västerbotten bryter arbetslöshetstrenden – ”Brist på arbetskraft”

Antalet arbetslösa har ökat till rekordnivåer under pandemin. Men medan vissa regioner når tio procents arbetslöshet, har vissa samtidigt så låg att de skriker efter arbetskraft.

Akademikernas a-kassa presenterade en ny rapport fredag 13 maj. I den ger förbundet en överblick över sysselsättningen och arbetslösheten i Sverige.

Antalet arbetslösa har ökat till rekordnivåer under pandemin. I mars hade 174­ 000, nästan 50 procent, av de inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen varit utan arbete längre än ett år. Mellan regionerna skiljer det sig markant. 

Arbetslösheten i Västerbotten är en av de lägsta i landet, medan Södermanland är en av de regioner med högst arbetslöshet. Mellan regionerna skiljer sig arbetslösheten med nästan fem procentenheter.

I början av 2010-talet låg Västerbotten precis över snittet i Sverige. Men efter att Västerbotten toppade 2010 med en arbetslöshet på 9,2 procent, så har regionen stadigt minskat arbetslösheten för varje år fram till pandemin. Ändå ser inte Arbetsförmedlingen i Västerbotten de låga siffrorna som enbart positiva. 

– Vi har en historiskt låg arbetslöshet i de nordliga länen just nu. Under pandemin hade vi tur att få den industriella satsningen med Northvolt exempelvis, den täckte stora behov. Sen finns också en demografisk aspekt här i Norrland och det är att många lämnar arbetsmarknaden, så det finns en brist på arbetskraft i dag, säger Anders Hahlin, arbetsförmedlingschef i Västerbotten till Altinget. 

Industristarkt och låg utbildning

I Södermanland har arbetslösheten också minskat med åren. Trots det är regionen fortfarande en av de med högst arbetslöshet i Sverige. Erik Karlsson, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Södermanland tror att den höga arbetslösheten bland annat beror på regionens tidigare struktur och beroende av industrier. 

– Södermanland är ett väldigt industristarkt län i grund och botten. Vi har haft många industrier som under de senaste åren förändrats väldigt mycket personalresursmässigt och som blivit effektivare, inte minst när det kommer till digitalisering och automatisering, säger Erik Karlsson och fortsätter:

– Många av våra kommuner har generellt sett en låg utbildningsnivå. Det fanns många med grundskoleutbildning som sedan gick till att ha jobb inom industrierna. Sen är det så att den privata tjänstesektorn växt ganska kraftigt, men i Södermanland har det inte växt lika mycket som i storstadsregionerna exempelvis.

Utbildning – bästa arbetsgarantin

Många regioner där arbetslösheten är högre än snittet av Sverige är gamla industriregioner. Både Västmanland och Gävleborg, som ligger nära Södermanland har också hög arbetslöshet.

– Både Västmanland och Gävleborg är starka industrilän med samma struktur på arbetskraften. Man har kanske inte den kulturen att gå vidare till akademisk utbildning i den mån som efterfrågas. Det vi kan se i våra län är att den gruppen som har formella yrkesutbildningar är högt eftertraktade, alltså de som har industriteknisk eller svetskunskapsutbildning, säger Erik Karlsson. 

Precis som kollegan Erik Karlsson, så trycker Anders Hahlin på vikten av utbildning. Han menar till och med att det finns en viss garanti till jobb för arbetssökande i övre Norrland om de har utbildning. 

– Bland folk som är inskrivna så finns det ofta en avsaknad av erfarenhet, formell utbildning eller grundkompetens från en gymnasial utbildning. Men har du de sakerna, då har du jobb i princip, säger Anders Hahlin. 

”Entrébiljetten till arbetsmarknaden”

Anders Hahlin och Erik Karlsson menar att arbetsmarknaden i dag är beroende av utbildning. En av de viktigaste delarna är, enligt dem, därför att se till att alla har en grundläggande gymnasiekompetens. Framför allt bland invandrare som utgör en stor del av de arbetslösa i båda regionerna. 

– Vi försöker utgå från individen och möta upp med olika insatser. I mångt och mycket är det att motivera till reguljär utbildning så de får entrébiljetten till arbetsmarknaden, säger Anders Hahlin. 

– Vi jobbar mycket med kompetensförflyttning. Gymnasienivå är en grund för att anställa. Sen ger företagen ofta en intern utveckling och utbildning av personalen, men gymnasiekompetensen är en viktig faktor för att kunna säkerställa att personalen kan grundläggande språk- och mattekunskaper, säger Erik Karlsson. 

Forrige artikel S-doldis med makt över sjukvården vill göra som i Danmark S-doldis med makt över sjukvården vill göra som i Danmark Næste artikel Överblick: Minister KU-anmäls av två partier och Migrationsverket ska hjälpa ukrainare att återvända Överblick: Minister KU-anmäls av två partier och Migrationsverket ska hjälpa ukrainare att återvända
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.