Veckan i EU: Etisk skärpning, kommissionär grillas och rejset om EU-toppjobb inleds

Det råder skolstartsstämning i Bryssel när både EU-kommissionen och Europaparlamentet drar igång arbetet efter sommaruppehållet – kritiska råvaror och funktionsnedsattas rättigheter står på dagordningen. I Spanien hålls ministermöten om bland annat tillgång till mat och kampen om ett av EU:s toppjobb inleds.

Måndag 4 september

Hur säkerställer man fortsatt livsmedelsförsörjning när det är både klimatkris och krig i Europa? Detta är en av de saker som EU:s jordbruksministrar kommer att diskutera när de samlas för några dagars informellt ministermöte i den spanska staden Córdoba. De kommer också att tala om hur ny teknik kan göra det europeiska jordbruket mer motståndskraftigt mot kriser. Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltar från svensk sida.

Tisdag, 5 september

Det spanska EU-ordförandeskapet kallar till möte mellan utvecklingsministrarna i de 27 medlemsstaterna, som äger rum i Cádiz på Spaniens sydkust. Värd för mötet är Spaniens utrikesminister José Manuel Albares och EU:s utrikeschef Josep Borrell.

I Europaparlamentet i Bryssel får kultur- och industriutskotten besök av Bulgariens kandidat till ny EU-kommissionär, Iliana Ivanova. Hon föreslås ersätta den tidigare bulgariska kommissionsledamoten med ansvar för forskning, utbildning och kultur, Mariya Gabriel, som har återvänt till Sofia för att bli utrikesminister. Iliana Ivanova ska frågas ut av parlamentet som ska bedöma hennes lämplighet som kommissionär.

På tisdagen ska också de fem kandidaterna till tjänsten som chef för Europeiska investeringsbanken (EIB) officiellt presenteras. Svenske Thomas Östros är en av de fem – men slutstriden förväntas stå mellan den danska EU-kommissionären Margrethe Vestager och Spaniens finansminister Nadia Calvino. Margrethe Vestager förväntas ta tjänstledigt från EU-kommissionen tills kapplöpningen om topposten på världens största multilaterala bank är över.{{toplink}}

Onsdag 6 september

EU-kommissionen samlas för första gången efter sommaruppehållet för ett möte i Bryssel. På agendan står nya förslag om digitalisering av socialförsäkringssamarbetet samt ett förslag från Helena Dalli, EU:s jämställdhetskommissionär, om att skapa ett gemensamt europeiskt kort för personer med funktionsnedsättning för att skydda deras rättigheter i hela unionen.

Fokus kommer också att ligga på förberedelserna inför årets tal om tillståndet i Europeiska unionen, som ordförande Ursula von der Leyen ska hålla nästa vecka. Linjetalet blir hennes sista under denna mandatperiod och ska hållas onsdagen den 13 september under Europaparlamentets sammanträde i Strasbourg.

Torsdag 7 september

Innan dess ska parlamentets utskott hålla en rad olika möten i Bryssel, inte minst på torsdag, där parlamentariker i utrikes- och säkerhetsutskotten ska diskutera kriget i Ukraina med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
I utskottet för industrifrågor, forskning och energi ska ledamöterna rösta om kommissionens förslag om en starkare EU-politik för råvaror av avgörande betydelse såsom litium, nickel, koppar och sällsynta jordartsmetaller.

Parlamentets utskott för konstitutionella frågor ska rösta om en skärpning av parlamentets egna etiska regler. Behovet av mer transparens och tydligare ansvarsskyldighet har hamnat under lupp på grund av Qatargate-skandalen, där flera parlamentariker och deras rådgivare är under utredning för korruption.

Lördag 9 och söndag 10 september

Både kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel reser till Indien för G20-toppmötet i New Delhi, som samlar en lång rad av världens mäktigaste ledare.

Forrige artikel Nya EU-regler ska tygla nätjättarna – men frågetecken återstår om genomförandet Nya EU-regler ska tygla nätjättarna – men frågetecken återstår om genomförandet Næste artikel Tillväxtverket bedragna på miljoner Tillväxtverket bedragna på miljoner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.