Veckan i EU: Nu kommer betygen till länderna i EU:s väntrum

Kommer EU i år ta steget mot att inleda anslutningsförhandlingar med Ukraina och Moldavien? En indikation om detta kommer när EU-kommissionen i veckan lägger fram sitt årliga utvidgningspaket, där den förväntas ge sin syn på saken.

Måndag den 6 november

EU:s ministrar med ansvar för rymdfrågor träffas i den spanska staden Sevilla för att diskutera EU:s konkurrenskraft som en del av EU:s rymdvecka. Vid det informella mötet ska ministrarna också att diskutera hur EU kan stärka den rymdbaserade infrastrukturen och säkerställa tekniskt oberoende.

Inför FN:s kommande klimattoppmöte, COP28, reser EU-kommissionens klimatkommissionär Wopke Hoekstra till Kenya. Här ska den nederländska kommissionären träffa Kenyas president William Ruto och miljö-, klimat-, skogs- och finansministrar.

I Danmark kallar den danske utrikesminister Lars Løkke Rasmussen till ett preliminärt sista möte om en ny bred politisk överenskommelse som ska ange riktningen för Danmarks agerande i EU.

Tisdag den 7 november

I Europaparlamentet i Bryssel sammanträder en rad utskott under tisdagen. Bland annat ska ledamöterna i miljöutskottet fastställa sina prioriteringar för COP28, som kommer att äga rum från den 30 november till den 12 december. I utskottet för rättsliga frågor ska ledamöterna anta sin ståndpunkt om föreslagna åtgärder för att säkerställa att föräldraskap, som etablerats i ett EU-land, erkänns i hela EU, så att barn upprätthåller sina rättigheter över gränserna.

I Luxemburg publicerar Europeiska revisionsrätten en analys av den föreslagna reformen av EU:s ekonomiska styrning.

Onsdag den 8 november

Det råder i år extra stor spänning när EU-kommissionens på onsdag lägger fram sitt årliga utvidgningspaket. Här förväntas kommissionen presentera sin rekommendation om huruvida anslutningsförhandlingar med Ukraina och Moldavien bör inledas. Det kommer efter att kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, på en överraskningsresa till Kiev i lördags, hyllade Ukrainas framsteg mot att uppfylla EU:s anslutningskriterier. På toppmötet i december ska EU:s stats- och regeringschefer ta ställning till om anslutningsförhandlingar med ett eller flera av kandidatländerna ska inledas.

Kommissionen ska även lägga fram en strategi för den europeiska försvarsindustri.

Mitt över gatan träffas Eurogruppen, som består av finansministrarna i de EU-länder som har euron som valuta. Mötet tar avstamp i en rapport om "möjliga uppdateringar av bankunionens operativa aspekter".

Ett stenkast bort i EU-kvarteren i Bryssel håller Europaparlamentet ett mini-plenarsammanträde där parlamentarikerna bland annat ska diskutera resultatet av EU-toppmötet som nyligen ägde rum.

Torsdag den 9 november

EU:s finans- och ekonomiministrar träffas i Bryssel för att bland annat diskutera de ekonomiska konsekvenserna av kriget i Ukraina.

Ledamöterna i Europaparlamentet fortsätter sitt plenarsammanträde där de bland annat röstar om en resolution om effekterna av sanktionerna mot Ryssland och om kommissionens så kallade Euro 7-förslag. Förslaget, som godkändes av parlamentets utskott för miljö, folkhälsa och konsumentfrågor förra månaden, syftar i korthet till att minska de förorenande utsläppen från fordon.

Fredag den 10 november

EU:s finans- och ekonomiministrar fortsätter sitt möte, där EU:s budget för 2024 står på dagens meny.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel EU-kommissionen vill förenkla för företag men facken ser risker EU-kommissionen vill förenkla för företag men facken ser risker Næste artikel Näringslivet underkänner regeringens kriminalpolitik Näringslivet underkänner regeringens kriminalpolitik
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.