Veckan i EU: Omröstning om greenwashing, Europadagen firas och utrikesministrar i Stockholm

Årsdagen av andra världskrigets slut, mer pengar till EU:s kassakistor, det säkerhetspolitiska läget och relationerna med Kina och Ryssland är några av de saker som står på den europeiska politiska agendan denna vecka, då även ett viktigt val i EU-kandidatlandet Turkiet äger rum.

Måndag 8 maj

78-årsdagen av Nazitysklands officiella kapitulering, som markerade slutet på andra världskriget i Europa, uppmärksammas. Frankrikes president Emmanuel Macron leder en ceremoni för segerdagen i Paris och besöker minnesmärket över fängelset Montluc i Lyon, där Gestapoagenter torterade framstående motståndshjältar.

Samtidigt samlas Europaparlamentet i Strasbourg för månadens plenarsession. EU-minister Jessika Roswall (M) deltar från det svenska EU-ordförandeskapet.

De folkvalda presenteras bland annat för förra veckans nya förslag om att ösa pengar över vapenindustrin för att öka produktionen av ammunition och granater, vilket Ukraina kräver i stor skala.

Ledamöterna ska också diskutera nya sätt att samla in pengar till EU:s kassakistor för att bland annat betala tillbaka de miljardlån som EU-cirkeln gemensamt tagit under coronapandemin. Det finns många kreativa förslag från de europeiska folkvalda om nya EU-skatter, som säkerligen kommer att orsaka nervösa tics bland majoriteten i länder som Danmark och Sverige. Detta är dock bara en samling idéer och inte verklig lagstiftning.

Tisdag 9 maj

Det är Europadagen, och därför har EU-kommissionens veckomöte ställts in så att de 27 kommissionärerna kan komma ut och vifta med EU-flaggan. EU-institutionerna håller öppet för allmänheten och i Kulturhuset i Stockholm firas dagen med ett inledningsanförande av utrikesminister Billström, följt av seminarier och utnämningen av Årets Europé. Dagen avslutas med en stödkonsert för Ukraina med Lvivs filharmoniska orkester i Konserthuset.

Svenska EU-kommissionären Ylva Johansson deltar via videokonferens i ett ministerforum som samlar Schengenländer längst EU:s yttre gränser medan hennes danska kollega Margrethe Vestager deltar i en stor konferens i Köpenhamn om det säkerhetspolitiska läget i Europa.

I Strasbourg stannar Tysklands förbundskansler Olaf Scholz till vid Europaparlamentet för att ge sin analys av EU:s politik just nu.

EU-parlamentarikerna röstar också om sin ståndpunkt om ny lagstiftning för att minska metanutsläppen.

Onsdag 10 maj

Europeiska jordbrukare står i fokus i Europaparlamentet, som ska diskutera hur jordbruket kan få hjälp genom den gröna omställningen.

De förtroendevalda röstar också om de kan godkänna EU:s räkenskaper för 2021, som var det första året då pengar betalades ut från EU:s miljardstora coronafond.

Ledamöterna ska även rösta om EU:s ratificering av Istanbulkonventionen, ett juridiskt bindande avtal om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet.

Dessutom hålls det i parlamentet en debatt om europeisk asylbehandling med fokus på vad som kan läggas ut på entreprenad till tredjeländer, något som inte minst den danska regeringen arbetar för.

EU-domstolens lägre instans, tribunalen, avgör ett mål som lågprisflygbolaget Ryanair väckt om danska och svenska regeringars stöd till SAS i samband med coronapandemin. Ryanair anser att EU-kommissionens godkännande av flygbolagets rekapitalisering strider mot EU:s regler.

Torsdag 11 maj

I Europaparlamentet ska de folkvalda klargöra sin ståndpunkt om nya regler som ska förhindra så kallad grönmålning, eller greenwashing, där produkter felaktigt påstås vara gröna eller att produkter utformas så att de inte kan repareras om de går sönder.

Utskotten för medborgerliga fri- och rättigheter och den inre marknaden kommer på samma plats att rösta om sin linje kring förslaget till reglering av artificiell intelligens som för närvarande är på väg genom EU-systemet.

Fredag 12 maj

De europeiska utrikesministrarna träffas i Stockholm för sitt informella tvådagarsmöte som hålls varje halvår, på EU-jargong känt som Gymnich. Högt på agendan står Rysslands invasion av Ukraina, bland annat hur EU kan engagera länder i omvärlden i krigets konsekvenser. Dessutom står förbindelserna med Kina på dagordningen.

Samma dag häver Danmark gränskontrollerna mot Sverige som har gällt sedan januari 2016. Gränskontrollerna mot Tyskland kommer däremot att behållas.

Lördag 13 maj

Utrikesminister Tobias Billström (M) och EU:s utrikeschef Josep Borrell står tillsammans värdar för EU:s Indo-Pacific Ministerial Forum i Stockholm. Syftet är att stärka partnerskapet mellan EU och Indo-Stillahavsområdet och mötet samlar ett 60-tal utrikesministrar från båda parter.

Söndag 14 maj

Medborgarna går till valurnorna i Turkiet, EU:s stora granne, som både är en viktig strategisk partner och en officiell kandidat till en plats i unionen. Det kommer att avgöras om turkarna avsätter president Recep Tayyip Erdoğan, som har suttit vid makten i årtionden. Kemal Kılıçdaroğlu är utmanaren som står jämsides med presidenten i opinionsmätningarna.

 

Artikeln är översatt, bearbetad och även publicerad på Altinget.dk.

Forrige artikel Sverige pausar EU-förhandlingar om tvångsarbete – ”Miljontals människor påverkas” Sverige pausar EU-förhandlingar om tvångsarbete – ”Miljontals människor påverkas” Næste artikel Kommuner anmäls efter att ha lockat elever med pengar Kommuner anmäls efter att ha lockat elever med pengar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.