Kommuner anmäls efter att ha lockat elever med pengar

Friskolornas riksförbund anmäler två kommuner till Skolinspektionen efter att elever erbjudits pengar för att välja deras skolor. ”Det är helt oacceptabelt att muta elever till att börja i en viss skola”, säger vd Ulla Hamilton.

Det var Sveriges Radio som var först med att rapportera att två kommuner, Storuman och Vilhelmina, som gått ihop i ett gymnasieförbund erbjuder samtliga elever 750 kronor i månaden under hela gymnasietiden.

– Det är helt oacceptabelt att muta elever till att börja i en viss skola. Så får det inte gå till. Elever ska lockas med goda kunskapsresultat och en bra arbetsmiljö som erbjuder studiero, inte med bestickning, säger Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund, i ett pressmeddelande.

Att som södra Lapplands gymnasieförbund erbjuder elever pengar för att de ska välja kommunernas skolor strider mot en överenskommelse om marknadsföring i skolorna som SKR och Friskolornas riksförbund tagit fram tillsammans, menar Hamilton, som pekar på att kommunerna riskerar att bryta mot kommunallagen och skollagen.

Försvarar bidraget

Till Sveriges Radio försvarar Eva Florin, förbundschef på Södra Lapplands gymnasieförbund, beslutet att betala eleverna. 

– Det är ju jätteviktigt för kompetensförsörjningen i inlandet och i regionen. Men att eleverna stannar hos oss är ju också en förutsättning för att vi ska kunna bibehålla bredden i utbildningsutbudet. Ju fler elever som stannar desto fler program klarar vi att hålla öppna, säger hon till SR.

Forrige artikel Veckan i EU: Omröstning om greenwashing, Europadagen firas och utrikesministrar i Stockholm Veckan i EU: Omröstning om greenwashing, Europadagen firas och utrikesministrar i Stockholm Næste artikel Leder inrättandet av ny myndighet – lämnar före öppning Leder inrättandet av ny myndighet – lämnar före öppning
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.