Leder inrättandet av ny myndighet – lämnar före öppning

Mikael Westberg har lett utredningen om inrättandet av den nya Utbetalningsmyndigheten som ska börja arbeta vid årsskiftet. Nu lämnar han i förtid för en tjänst vid Kammarrätten i Stockholm.

I mars förra året utsågs Mikael Westberg, med flera utredningar bakom sig, till att leda arbetet för inrättandet av den nya Utbetalningsmyndigheten.

Myndigheten, som bland annat ska förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, slår upp dörrarna – om än inte i full drift – den 1 januari 2024, i Hammarby sjöstad i Stockholm

Men med drygt ett halvår kvar tills start väljer den särskilde utredaren nu att lämna sitt uppdrag.

– Det har varit fantastiskt att få utföra det viktiga uppdraget att inrätta Utbetalningsmyndigheten tillsammans med synnerligen skickliga och kompetenta medarbetare i utredningens sekretariat. Jag känner mig trygg med att de tillsammans med den generaldirektör som regeringen utser kommer se till att Utbetalningsmyndigheten blir en effektiv myndighet som om rätt förutsättningar ges når omfattande resultat i arbetet mot felaktiga utbetalningar och välfärdsbrott, säger Mikael Westberg till Altinget.

Regeringen är för tillfället inne i rekryteringen av den generaldirektör som ska leda den nya myndighetens arbete, som bland annat ska hantera ett transaktionskonto för utbetalningar från Arbetsförmedlingen, CSN, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Ansökningsperioden stängde i slutet av februari.

Återvänder till domstolsväsendet

Mikael Westberg, som annars är rättschef vid Försäkringskassan, har utnämnts till lagman vid Kammarrätten i Stockholm.

– Uppdraget som särskild utredare är tidsbegränsat. När möjligheten att återvända till Kammarrätten i Stockholm dök upp var det självklart för mig att ta den, säger han om sin nya tjänst, med start den 1 september.

– Jag ser mycket fram mot att återgå till dömandet och att kunna kombinera kvalificerat juridiskt arbete med chef- och ledarskap i Sveriges domstolar.

{{toplink}}

Beslutskedja: Inrättande av Utbetalningsmyndigheten

4/3
2022
9/12
2022
19/2
2023
6/3
2023
8/5
2023
31/12
2023
31/12
2023

Forrige artikel Kommuner anmäls efter att ha lockat elever med pengar Kommuner anmäls efter att ha lockat elever med pengar Næste artikel Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd Regeringspartier: Biodrivmedel behöver inte mer stöd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.