Veckan i EU: Omstritt skogsmöte, G7-träff i Japan och arbetsmiljö under lupp i Stockholm

Det är ministertätt i Bryssel i början av veckan med både ekonomi, idrott och kultur på ministerrådets dagordning. I Stockholm hålls högnivåmöte om arbetsmiljö och i slutet av veckan vänds unionens blickar mot den internationella scenen när EU deltar på G7-mötet i Japan.

Måndag 15 maj

Veckan inleds med flera ministermöten i Bryssel. Euroområdets finansministrar öppnar dörren till sin klubb för länder utanför den gemensamma valutan under delar av sitt månadsmöte. Bankunionen, kapitalmarknadsunionen och digitala valutor står på dagordningen.

EU-ländernas ministrar med ansvar för idrott och ungdom ska bland annat diskutera hur ungdomar bättre kan inkluderas i EU:s beslutsprocesser. De kommer också att titta på hur länder är representerade i World Anti-Doping Agency och prata med den ukrainska idrottsministern om de mänskliga rättigheternas roll vid stora idrottsevenemang. Socialminister Jakob Forssmed (KD) leder mötet.

EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter, Nicolas Schmit, kommer till Stockholm för att delta i ett högnivåmöte om arbetsmiljö. Evenemanget samlar nyckelaktörer inom området och ska granska framstegen inom en del av EU:s arbete för hälsa och säkerhet på arbetsplatsen.

I Bryssel presenterar EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni den ekonomiska vårprognosen för unionen.

Dragkampen om EU-pengar till Ungern fortsätter. En delegation från Europaparlamentets budgetkontrollutskott åker till Budapest för att se hur det går med de organ som ansvarar för att se till att utdelade EU-medel inte hamnar i fel fickor.

Tisdag 16 maj

Finansministrarna är fortfarande kvar i stan. På tisdag innehåller dagordningen hanteringen av bankkriser, de ekonomiska konsekvenserna av kriget i Ukraina och utbetalningar från EU:s återhämtningsfond på en miljard euro.

EU:s kulturministrar träffas också, under ledning av kulturminister Parisa Liljestrand (M). Bland annat har de ett omstritt förslag till en ny europeisk medielag under övervägande. Syftet är att skydda pressfriheten och de journalister som utövar den. Planerna möter dock motstånd från bland annat Danmark, där inställningen är att de lägger sig i alldeles för mycket i mediernas arbete.

Utanför EU håller Europarådet ett stort toppmöte på Island mellan de 46 ländernas stats- och regeringschefer.

{{toplink}}

Onsdag 17 maj

EU-kommissionens veckoprogram omfattar mikroplast, tullreformer och ett nytt initiativ om handel med Latinamerika och Västindien.

Det informella mötet för medlemsstaternas högsta tjänstemän inom skogsfrågorna avslutas. Tjänstemännen är inne på sin tredje dag i Skellefteå, med flera studiebesök som från svenska ordförandeskapets håll ska ”visa hur hållbart skogsbruk fungerar i praktiken” och ”främja förnybara lösningar som bygger på skogsråvaror”. Flera miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen och Greenpeace, och samiska organisationer väntas protestera mot vad de anser är grönmålning av den svenska skogspolitiken.

Fredag 19 maj

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen deltar tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel i G7-mötet i Hiroshima i Japan. Bland annat står Rysslands krig mot Ukraina, kärnvapennedrustning och klimat på agendan – men relationen till Kina väntas bli en viktig diskussion mellan världsledarna.

Söndag 21 maj

Grekerna går till valurnorna och måste bestämma sig för om de vill ha fyra år till med konservativa Kyriakos Mitsotakis vid rodret eller lämna kontrollen till vänster. Regeringsbildningen ser svår ut. Om partierna inte kan hitta varandra är det redan beslutat att grekerna får ett nytt försök igen, den 2 juli.

 

Artikeln är översatt och delvis omarbetad från Altinget.dk.

Forrige artikel Turkiet står inför ny omgång i presidentvalet Turkiet står inför ny omgång i presidentvalet Næste artikel Kritik mot HFD-dom: ”Ingen rappar om svartuthyrning” Kritik mot HFD-dom: ”Ingen rappar om svartuthyrning”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.