Turkiet står inför ny omgång i presidentvalet

Söndagens val i Turkiet ser ut att sluta oerhört tajt. Med ingen av kandidaterna över 50 procent får sittande president Erdogan möta utmanaren Kilicdaroglu i en andra valomgång i slutet av maj.

Af Maja Hagedorn
Redaktionschef, Altinget.dk

Väljarna i Turkiet kommer av allt att döma gå till valurnan igen för att avgöra om landets mångåriga starke man på presidentposten, Recep Tayyip Erdogan, ska överlämna makten till utmanaren, Kemal Kilicdaroglu, eller ej.

Med nästan alla röster räknade ser det nämligen ut som att ingen av kandidaterna har fått mer än 50 procent av rösterna. Och därmed inte heller tillräckligt med röster för att förklara sig till segrare efter den första omgången.

Detta håller dock inte tillbaka Erdogan.

”Vår nation har tydligt röstat till fördel för oss”, säger han enligt The Guardian.

{{toplink}}

20 år med Erdogan

Söndagens val har i mångas ögon setts som en omröstning för eller emot Erdogan. Under de 20 år som den konservative presidenten har suttit vid makten har han löpande skärpt greppet om medierna, yttrandefriheten och det parlamentariska systemet i Turkiet.

År 2017 genomförde Erdogan en avgörande författningsändring så att makten är samlad kring presidenten. Det har Kilicdaroglu  lovat att rulla tillbaka.

Samtidigt har Erdogan hållit sig god vän med Rysslands president Putin och blockerat Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

Men de två faktorer som har mobiliserat väljare mot honom är i synnerhet hanteringen av de två dödliga jordbävningarna i februari som kostare mer än 50 000 liv och skickade över en miljon ut på gatorna, och ekonomin, där inflationen sticker i väg medan valutan är på botten.

Två veckor av osäkerhet väntar

Att Turkiet är ett delat land framgår tydligt av de preliminära rösträkningarna när 89 procent av rösterna hade räknats: 49,9 procent av rösterna har gått till Erdogan. 44,8 till Kilicdaroglu. Och omkring fem procent till den sista kandidaten på valsedeln, Sinan Ogan.

Den andra omgången – om ingen når mer än 50 procent av rösterna – ska hållas den 28 maj. Då är det bara Erdogan och Kilicdaroglu på valsedeln.

Och det kommer att kasta ut landet i ovisshet, skriver nyhetsbyrån Reuters. Analytiker förväntar sig skakningar både när det kommer till valutan och aktiemarknaden.

”De kommande två veckorna kommer sannolikt att bli de längsta i Turkiets historia. Och mycket kommer att hända”, säger Hakan Akbas, vd för rådgivningsföretaget Strategic Advisory Services.

Artikeln är översatt från Altinget.dk

Forrige artikel Så väljer partierna sina kandidater till EU-valet Så väljer partierna sina kandidater till EU-valet Næste artikel Veckan i EU: Omstritt skogsmöte, G7-träff i Japan och arbetsmiljö under lupp i Stockholm Veckan i EU: Omstritt skogsmöte, G7-träff i Japan och arbetsmiljö under lupp i Stockholm
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.