Veckan i EU: Toppmöte med Kina, maraton i ministermöten och ny djurskyddslag

Medan klimattoppmötet tuffar på i Dubai präglas EU-veckan i Bryssel av tunga ministermöten om migration, trafik, sjöfart, åtal och grön näring. Ett förslag på nya EU-regler för djurens välbefinnande är också att vänta – samtidigt som frågan om vem som blir ny chef för Europeiska investeringsbanken kan få ett svar.

Af Thomas Lauritzen, Europa-analytiker Altinget.dk / Charlotta Asplund Catot, EU-redaktör Altinget.se

 

Måndag den 4 december

En vecka med många viktiga och ämnestunga ministermöten inleds av EU:s justitieministrar i Bryssel, med Sveriges Gunnar Strömmer (M) på plats. Ministrarna ska försöka enas om en ny EU-förordning för att effektivisera kampen mot gränsöverskridande brottslighet genom nya regler om överföring av åtal i straffrättsliga förfaranden mellan länderna.

Samtidigt träffas medlemsländernas transportministrar för att komma fram till en gemensam ståndpunkt i ett antal nya förordningar som innehåller regler om körkort, viloperioder för passagerarkörning och utbyte av information om trafikbrott. De ska också försöka enas om ny lagstiftning om utsläpp av växthusgaser från transporttjänster. Därefter ska ministrarna diskutera förslag till reviderade direktiv om hamnstatskontroll, föroreningar orsakade av fartyg och utredning av olyckor inom sjöfartssektorn. Landsbygds- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) deltar.

I Europaparlamentet röstar det mäktiga budgetkontrollutskottet om EU:s bedrägeribekämpningsrapport för 2022.

Tisdag den 5 december

Inrikesministrarna träffas i Bryssel bland annat för att diskutera det allmänna läget om gränssamarbetet i Schengen och få en lägesrapport om EU:s migrations- och asylpakt. Ministrarna ska också diskutera konsekvenserna av krigen i Ukraina och Mellanöstern för Europas inre säkerhet. Justitieminister Gunnar Strömmer får sällskap av migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) på mötet.

Onsdag den 6 december

EU-kommissionen förväntas lägga fram ett efterlängtat paket med lagstiftningsförslag om djurs välbefinnande. Lagstiftningspaketet innehåller bland annat förslag om att se över reglerna för djurtransporter i Europa, vilket länge har kritiserats. Det kommer också att läggas fram förslag till ny EU-lagstiftning om katters och hundars välbefinnande.

Torsdag den 7 december

I Peking inleds ett två dagar långt toppmöte mellan EU och Kina, där inte minst handelsrelationerna mellan de två parterna står i fokus. Även klimat, livsmedelsäkerhet, hälsa och Rysslands krig mot Ukraina är andra frågor på dagordningen. Europeiska rådets ordförande Charles Michel, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och EU:s utrikeschef Josep Borrell representerar EU och ska träffa Kinas president Xi Jinping och premiärminister Li Qiang.

I Bryssel har turen kommit till EU:s ministrar med ansvar för konkurrenskraft, industri och den inre marknaden att ses. Ministrarna förväntas nå en politisk överenskommelse om ett viktigt förslag till förordning för att stärka utvecklingen av viktiga gröna industrier i Europa: den så kallade Net Zero Industry Act. Det handlar till exempel om solenergi, vindkraftverk, batterier, värmepumpar och förnybar vätgas.

Ministrarna kommer också att diskutera läget när det gäller EU:s lagförslag från förra året om att förbjuda produkter som tillverkats av tvångsarbete.

Samtidigt träffas euroområdets finansministrar för att diskutera frågor som gäller den gemensamma valutan och förbereda finansministrarnas möte med alla EU:s finansministrar följande dag.

Fredagen den 8 december

De 27 EU-ländernas ekonomi- och finansministrar samlas till vad som enligt planen är deras sista möte i år. De ska bland annat försöka enas om nya budgetregler för länderna, samt förhålla sig till en rapport om eventuella nya egna medel för EU.

Ministrarna kan även komma att sätta ner foten i frågan om vem som ska bli ny chef för Europeiska investeringsbanken (EIB) i Luxemburg, där det verkar luta mot att det blir Spaniens finansminister Nadia Calvino som kommer stå som slutlig segrare mot huvudkonkurrenten, danska EU-kommissionären Margrethe Vestager, om att ta hem toppjobbet. Svenske Thomas Östros är också en av kandidaterna.

Lördag den 9 december

Europaparlamentets delegation har anlänt till FN:s klimatkonferens COP28 i Dubai, som under helgen går in i slutfasen.

Flera regeringschefer, ministrar och andra höga tjänstemän från EU:s regeringar och EU-kommissionen har redan varit på plats. EU:s nya klimatkommissionär Wopke Hoekstra väntas spela en viktig roll i förhandlingarna fram till avslutningen tisdagen den 12 december.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk

Forrige artikel Var tredje regeringsväljare vill se SD i regering Var tredje regeringsväljare vill se SD i regering Næste artikel Naturvårdsverket hoppas inviga ny nationalpark 2025 Naturvårdsverket hoppas inviga ny nationalpark 2025
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.