Naturvårdsverket hoppas inviga ny nationalpark 2025

Naturvårdsverkets förslag till Sveriges andra marina nationalpark är klart: Nämdöskärgården i Stockholms skärgård. Nu väntar en remissrunda och efter sommaren räknar myndigheten med att lägga avgörandet i regeringens knä.

Syftet med att bilda en nationalpark av det nästan 32 000 hektar stora området i Nämdöskärgården är att ”Bevara ett representativt och variationsrikt havs- och skärgårdslandskap i Östersjön i väsentligen oförändrat skick”, enligt det förslag som Naturvårdsverket har skickat ut på remiss. Arealen omfattar till 97 procent hav och det skulle innebära att Kosterhavet inte längre är Sveriges enda marina nationalpark.

– En nationalpark i Nämdöskärgården innebär att ett unikt skärgårdslandskap skyddas långsiktigt och att Sveriges nationalparker kommer att omfatta ett biologisk värdefullt område som representerar Stockholms skärgård och norra Östersjön, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Området ligger i Värmdö kommun och gränsar till Haninge kommun i Stockholms län. Det finns liknande natur i andra delar av Stockholms skärgård, men inte med samma kvaliteter i ett större sammanhängande område som är exploaterat och dessutom innefattar både mellan- och ytterskärgård.

{{factbox:5275:PR}}Remissrundan pågår till och med den 1 mars. Förutom olika organisationer och myndigheter ingår även fastighetsägare, servitutshavare fiskerättsägare inom föreslagen nationalpark bland remissinstanserna.

– Det är bra att vi nu kan presentera ett samlat förslag. Att få in synpunkter är en milstolpe i bildandeprocessen och ett viktigt steg i att kunna lämna in ett väl förankrat förslag till regeringen, säger Sandra Wennberg, projektledare på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverkets tidsplan är att efter sommaren hemställa till regeringen om att bilda nationalparken, med planerad invigning under år 2025. En ny nationalpark beslutas av riksdagen. I dag har Sverige 30 nationalparker.

Havs- och vattenmyndigheten, Länsstyrelsen i Stockholms län och Värmdö kommun har varit delaktiga i arbetet med att ta fram förslaget som nu går ut på remiss.

Forrige artikel Veckan i EU: Toppmöte med Kina, maraton i ministermöten och ny djurskyddslag Veckan i EU: Toppmöte med Kina, maraton i ministermöten och ny djurskyddslag Næste artikel Fossil beslutseftermiddag i riksdagen Fossil beslutseftermiddag i riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.