Volontärbyrån: fyrdubblat engagemang till hjälp för Ukraina

Volontärbyrån som sammankopplar organisationer med frivilliga ser ett fyrdubblat ideellt engagemang sedan Ryssland inledde sitt krig mot Ukraina. 

Volontärbyrån är en kostnadsfri tjänst som sammankopplar volontärer och organisationer med varandra. Att volontärernas antal har fyrdubblats gör att utbudet av volontärer just nu är större än efterfrågan. 

– Vi ser ett stort intresse för uppdragen som ligger ute, alltifrån de mer akuta insatserna till de mer långsiktiga, säger Volontärbyråns pressansvariga Anna Snell till Altinget. 

På Volontärbyråns hemsida finns det nu en Ukrainatagg för att vägleda intresserade individer. Uppdragen Volontärbyrån erbjuder är allt från lärare till språkkunniga som ska kunna hjälpa till med integrationen, men också större uppdrag som att sitta i styrelser och starta upp lokala FN-föreningar. 

Även om det ideella engagemanget just nu överträffar antalet uppdrag, så hoppas Anna Snell att intresset bland privatpersoner inte dör ut. 

– Det är det fantastiska med människor, att när krisen kommer så växer ett väldigt starkt engagemang och det är ju verkligen en möjlighet för organisationer att ta vara på. Engagemanget tror jag väldigt mycket beror på att folk vill göra nåt här och nu, så det gäller att hålla engagemanget levande och högt, för behovet kommer kvarstå långt fram i tiden, säger Anna Snell.

Hoppas på fler uppdrag

Bland organisationerna som lägger ut uppdrag via Volontärbyrån, finns bland annat Refugees Welcome, ABF, Röda Korset och Svenska FN-förbundet. Just nu finns 21 uppdrag kopplade till Ukraina på Volontärbyråns hemsida, men Anna Snell säger att det också kommer att skapas fler.

– Det är en bra blandning på uppdrag. Det är lite idén med Volontärbyrån också, att man inte ska behöva känna till alla organisationer, utan man ska kunna hitta någonting ändå. Vi utgår från vilka behov som finns inom civilsamhället, säger Anna Snell. 

I nuläget uppmanar Volontärbyrån organisationer att lägga ut uppdrag på deras hemsida, då intresset bland volontärerna är så pass stort. 

– Organisationer får gärna vända sig till oss för vi hoppas kunna kanalisera engagemanget dit behoven finns. 

Forrige artikel Thorwaldsson ”Vi har tagit samernas intressen på allvar” Thorwaldsson ”Vi har tagit samernas intressen på allvar” Næste artikel Partibytare satsar mot riksdagen Partibytare satsar mot riksdagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.