White arkitekter vinner regeringens exportpris

För första gången vinner ett arkitektkontor regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna. Det är White arkitekter som får priset för 2021 för att de ”med innovativ design driver omställningen för en hållbar framtid”, enligt regeringens motivering. 

Priset delades ut av bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell under en prisceremoni på Utrikesdepartementet tidigare i veckan. 

– White Arkitekter är ett utmärkt exempel på hur företag inom de kulturella och kreativa branscherna med innovativ design driver omställningen för en hållbar framtid, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell, enligt ett pressmeddelande från regeringen. 

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas sedan 2018 årligen ut till en aktör som utgör ett särskilt gott exempel inom sitt område och på så sätt bidrar till svensk export och till att synliggöra Sverige utomlands. I år var totalt fem aktörer nominerade. Årets uppstickare blev Doconomy som utvecklar digitala verktyg för att mäta koldioxidavtryck.

– Vår ambition är att med arkitekturens kraft driva omställningen till ett hållbart liv. I takt med att kraven på klimatneutralitet och resurseffektivitet ökar över hela världen blir vår förmåga att förena formgivning, hållbarhet och byggteknik central, säger Alexandra Hagen, vd för White i ett pressmeddelande.

 

Forrige artikel Sakkunnig lämnar Lööfs sida Næste artikel Han tar över som ordförande i MP:s partistyrelse
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.