Ylva Johansson om EU:s migrationshantering: ”Rwanda-modellen är inget alternativ”

I väntan på att få ett gemensamt migrationssystem på plats tar EU nya steg för att stärka migrationssamarbetet inom unionen. Samtidigt ökar pressen på EU att agera för att förhindra ytterligare dödsolyckor på Medelhavet.

EU-kommissionen föreslog på tisdagen nya åtgärder för att stärka EU:s yttre gränser och snabba på återvändande av migranter som fått avslag på sin asylansökan.

Bland annat vill kommissionen att medlemsländerna blir bättre på att ömsesidigt erkänna varandras beslut att avslå asylansökan, något som i dag inte görs i tillräckligt stor utsträckning och därmed gör processen onödigt utdragen, enligt EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson.

– I dag finns det en möjlighet för en person som har fått ett avslag på sin asylansökan i ett medlemsland, att bara avvika och dyka upp i ett annat medlemsland och starta processen igen. Detta är naturligtvis ett verkligt missbruk av systemet. Vi måste täppa till dessa kryphål, sade hon när hon presenterade förslagen på en presskonferens i Strasbourg på tisdagen.

Bland förslagen ingår även en strategi för att stärka samarbetet mellan medlemsländerna och Frontex kring hanteringen av EU:s yttre gränser.

Enligt kommissionen utgår de nya förslagen från den så kallade migrationspakten som just nu förhandlas mellan medlemsländerna och EU-parlamentet, men tar upp ”specifika operationella utmaningar”.

Döden på Medelhavet

Kommissionens förslag kommer efter de senaste månadernas stora EU-fokus – pådrivet av det svenska ordförandeskapet – om att effektivisera återvändandet, öka trycket på ursprungsländer att ta tillbaka sina medborgare och att stärka EU:s yttre gränser.

På det extrainsatta toppmötet i februari enades också EU:s stats- och regeringschefer om att stärka samarbetet inom de här områdena.{{toplink}}

Samtidigt har flera tragiska båtolyckor med migranter ombord de senaste veckorna satt press på EU för att undvika ytterligare död på Medelhavet. I februari omkom minst 81 personer i en enskild båtolycka utanför Italiens kust och i helgen sjönk en båt full av migranter utanför Libyens kust med minst 30 personer saknade.

Det förslag som EU-kommissionen nu lägger fram är dock inget direkt svar på detta, enligt Ylva Johansson.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det skulle lösa allt när det kommer till att rädda liv i Medelhavet, sade hon.

– Det enda hållbara sättet att rädda liv på är att förhindra att smugglarna får människor att sätta sig i de här farliga båtarna, och att i stället investera i lagliga vägar. Vi behöver migration i Europa, vi saknar arbetskraft på många områden, konstaterade hon.

Rwanda-modellen inget alternativ

Ylva Johansson underströk också vikten av att få en EU-gemensam migration- och asylpolitik på plats – och påpekade att förhandlingarna går framåt.

– Vi är på god väg att ro det här i hamn under det här mandatet. Vi måste hålla uppe takten men det är absolut realistiskt att vi lyckas, sade hon.

På frågan om EU-kommissionen skulle kunna tänka sig att externalisera asylprocessen genom att förlägga mottagningscenter till exempelvis Rwanda – något som varit uppe som förslag i Danmark och nu senast i Storbritannien – var Ylva Johanssons bestämd.

– Svaret är nej, sade hon och hänvisade till liknande försök i bland annat USA och Israel där resultaten inte varit vidare lovande.

Hon avvisar även förslaget i ljuset av de miljoner ukrainare som nu befinner sig i EU och som potentiellt framöver, när det tillfälliga skyddet från massflyktsdirektivet löper ut, skulle kunna komma att omfattas av asylsystemet.

– För mig finns det ingen logik i att vi skulle skicka ukrainare till Rwanda för att söka asyl, sade Ylva Johansson.{{toplink}}

Forrige artikel Ny utredning ska förbättra samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna Ny utredning ska förbättra samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunerna Næste artikel Ministern öppnar för höjt bostadsbidrag Ministern öppnar för höjt bostadsbidrag
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.