Kommissionen: Ukraina redo för medlemskapsförhandlingar

EU-kommissionen rekommenderar att formella anslutningsförhandlingar för Ukraina och Moldavien inleds i juni. Men Ungern väntas sätta stopp för det.

Vid EU-ambassadörernas möte på fredagen meddelade EU-kommissionen att de anser att Ukraina och Moldavien har uppfyllt alla nödvändiga steg för att formella anslutningsförhandlingar ska kunna inledas med bägge länder.

Redan i december kom EU-ländernas ledare överens om att Ukraina och Moldavien skulle få inleda anslutningsförhandlingar men under förutsättning att man mött uppfyllt vissa krav, såsom att bekämpa korruptionen i sina respektive länder. Det är dessa krav som kommissionen nu meddelat har uppfyllts.

Vid en pressträff på fredagen förklarade en talesperson för kommissionen att Ukrainas regering utökat antalet anställda vid landets anti-korruptions byrå och ändrat lagar som begränsade byråns befogenheter. Dessutom har man antagit en lag som reglerar lobbying samt ändrat lagar som gäller nationella minoriteter på ett sätt som kan leda till att utbildning kan ges på minoritetsspråk.

Moldavien - "betydande framsteg"

När det gäller Moldavien sade kommissionens talesperson att landet fortsatt att göra betydande framsteg genom att utse ledamöter till högsta domstolen och till självstyrande organ inom rättsväsendet och åklagarväsendet och att nominera en ny riksåklagare på ett transparent sätt.

De har också tilldelat tillräckliga resurser till åklagarmyndigheten för korruptionsbekämpning och antagit ny lagstiftning för att bekämpa korruption.

Upp till medlemsstaterna att avgöra

Det är nu upp till medlemsstaterna, som alla måste vara överens, att ta ställning till om anslutningsförhandlingar verkligen ska inledas. Enligt en källa till Financial Times framförde Ungern invändningar redan vid fredagens möte med hänvisning till att Ukraina inte har gjort tillräckligt för att skydda de etniska ungrare som bor i landet.

Ungern har tidigare motsatt sig att ge Ukraina kandidatlandsstatus och kan få tillfälle att förhala processen när de tar vid som ordförandeland för EU:s ministerråd den första juli.

Forrige artikel SD bland partier i EU som lägger mest på annonser inför valet SD bland partier i EU som lägger mest på annonser inför valet Næste artikel SD:s hemsida låg nere efter överbelastningsattack
Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Miljörörelsen om Roswall: ”Verkar inte direkt progressiv”

Jessika Roswalls utnämning till miljökommissionär möts med skepsis från miljörörelsen. Flera miljöorganisationer ser henne inte som en grön profil och är oroliga för vad det innebär för den europeiska miljöpolitiken de kommande fem åren.