Skapande skola blir bara för yngre

KULTUR. Ett av regeringspartiernas vallöften var att öka kulturen i skolan. Men regeringspartierna sade nej i riksdagen till att ”Skapande skola” ska in i gymnasiet.

Riksdagen sade nej till en motion av Cecilia Magnusson (M) där hon föreslår att ”Skapande skola” bör utvecklas till att även omfatta gymnasieskolan. Widegren anser att en större samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet är viktig.

Musik kan användas som ett verktyg för social och mänsklig utveckling samt för ökad integration. Dessutom kan musik och kultur vara ett effektivt redskap i arbetet mot mobbning och kränkande behandling, menar hon.

Men riksdagen vill inte utvidga skapande skola. Man konstaterar att det med det nationella estetiska programmet, de individuella fördjupningarna och elevens val finns tillräckligt med kultur och eget skapande i gymnasiet.

Alla allianspartier reserver sig och ska rösta för motionen när riksdagen beslutar nästa vecka.

Forrige artikel Protesterna växer mot skattekontorens flytt Næste artikel Riksdagen vill ha alkobommar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.