100-åringarna blir fler – trots pandemin

Är det ovanligt att bli 100 år gammal i dag? Inte i vissa kommuner. 100-åringarna blir, trots pandemin, fler och fler och äldre och äldre.

Av: Maria Korpskog

Den sista december 2020 hade vi 2 449 medborgare som uppnått 100+ i landet. Och det är på landsbygden de flesta bor. I exempelvis Ydre i Östergötland uppnår i dag 0,8 procent av invånarna en ålder på mer än 100 år. Birgitta Rithell är ansvarig för verksamhetsutveckling inom socialförvaltningen i Ydre:

– De som är riktigt, riktigt gamla vill helst bo hemma på sina gårdar så länge det går. De har bott där nästan hela sina liv och vi gör allt vad vi kan för att hjälpa dem att bo kvar. Det kan bli många omsorgstimmar.

Att arbeta med en grupp invånare som är över hundra år är speciellt, berättar Birgitta Rithell vidare:

– De är ofta pigga och klara i huvudet och kan dela med sig av otroligt häftiga historier. De har verkligen sett världen förändras. Man blir ödmjuk av att få lyssna på dem.

De håller sig friska

Även om de äldres vänner har gått bort har majoriteten ändå nära kontakt med barn och familj. Och nätverket fungerar, grannar har koll på varandra i Ydre. Man hjälps åt. Varför man blir så väldigt gammal just här har Birgitta Rithell en egen fundering om.

– De har arbetat med sina kroppar genom hela livet. Visst, det sliter ut kroppen, men arbetet har också lett till att de håller sig friska. Det är egentligen vanligare att man flyttar in på ett särskilt boende som åttioåring än som hundraåring.

Måltidsvänner

En annan kommun där många blir över hundra år är Ängelholm. Det finns runt 50 invånare i Ängelholm som är 100+. Förvaltningschef Filippa Kurdve, har en fundering om varför Ängelholmsborna blir så väldigt gamla.

– Det har kanske med närheten till havet och frisk luft att göra?

Ängelholm har en omfattande volontärverksamhet där äldre som inte är fullt lika gamla som 100-åringarna besöker varandra.

– Vi stjäl glatt idéer som fungerar från andra kommuner, skrattar Filippa Kurdve. Två sådana idéer är att man kan bli någon annans måltidsvän eller besöksvän.

Som måltidsvän äter du tillsammans med någon som inte vill äta ensam. Kommunen bjuder på måltiden för vännen som kommer. Under pandemin har Ängelholms kommun också utvecklat en samtalslinje som är öppen varje vardag.

– Det är kommunens medarbetare som svarar. De är inte utbildade i samtalsterapi eller något sånt, de är bara ett vänskapligt stöd för den som vill småprata. Det har behövts under det här senaste året.

Forrige artikel Ledamöterna som inte vill bli omvalda – “Jag har tröttnat” Ledamöterna som inte vill bli omvalda – “Jag har tröttnat” Næste artikel Överblick: Vårstädning av folkbokföringen och EU stoppar vaccinexport Överblick: Vårstädning av folkbokföringen och EU stoppar vaccinexport
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.